Denník N

Kardinál Tomko zasiahol do svetových dejín

Kardinál Jozef Tomko na snímke z roku 2014. Foto - TASR
Kardinál Jozef Tomko na snímke z roku 2014. Foto – TASR

Pohyboval sa vo veľkom svete Vatikánu a jeho dejov.

Autor je bývalý predseda SNR

Kardinál Jozef Tomko je posledným predstaviteľom „veľkej“ generácie kňazov, ktorí odišli po skončení II. svetovej vojny do zahraničia. Jedni tam študovali ešte pred februárom 1948 a zostali tam, to je aj prípad zosnulého kardinála, iní utekali po komunistickom prevrate za dramatických okolností, väčšinou cez rieku Moravu na Západ. Títo mladí kňazi sa ocitli v cudzine bez finančných prostriedkov, bez známostí, navyše v politickej atmosfére, keď Slovensko nebolo v zahraničnej politike vnímané pozitívne. Svojím nadaním a vytrvalosťou zanechali za sebou obdivuhodné dielo.

To, čo znamenali americkí Slováci pre vznik Československa v roku 1918 a následne pre národné, politické a kultúrne pozdvihnutie Slovenska, to znamenala táto generácia kňazov pre obranu viery v časoch komunizmu na Slovensku. 15. septembra 1963 vznikol v Ríme Ústav sv. Cyrila a Metoda.

Jeho vznik nebol samozrejmosťou, Slovensko bolo súčasťou Československa a v Ríme existovalo už zabehnuté „Nepomucenum“ ako stredisko výchovy a vzdelávania kňazov. Pri vzniku Ústavu sv. Cyrila a Metoda hrali znovu veľkú úlohu americkí Slováci. Slovenské náboženské knihy, ktoré vydal tento ústav, sa nedajú počítať na kusy, ale na tony kníh, ktoré sa až do pádu komunizmu pašovali na Slovensko.

Z tohto prostredia si pápež Ján Pavol II. vybral kňaza Jozefa Tomka, aby reprezentoval Slovensko vo svete a aby bol pre našich veriacich povzbudením. V júli 1979 ho menoval

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie