Denník N

Trnka hovorí o akvaparku, ale o arzéne mlčí

Geotermálny vrt v Čižaticiach. Vľavo je dekan Fakulty baníctva na TUKE Michal Cehlár a košický župan Rastislav Trnka. Foto - TASR
Geotermálny vrt v Čižaticiach. Vľavo je dekan Fakulty baníctva na TUKE Michal Cehlár a košický župan Rastislav Trnka. Foto – TASR

Košický župan sľubuje pred voľbami akvapark, no geotermálny vrt za 1,9 milióna eur v Čižaticiach má k nemu ďaleko a bude ešte potrebovať veľké investície.

Už niekoľko mesiacov predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka pri prezentovaní svojich úspechov v úrade hovorí o geotermálnom vrte v Čižaticiach a žongluje so slovom, ktoré na verejnosť v Košiciach a okolí zaberá: akvapark.

Pár mesiacov pred voľbami vyvoláva dojem, akoby bol tento sľub v pokročilom štádiu plnenia – už si len vyberieme investora z tých, ktorí sa nám hlásia, a o dva roky, keďže nás zdržala pandémia, bude hotovo.

Poslanci na tento vrt v roku 2019 vyčlenili z rozpočtu kraja 2,3 milióna eur. S vŕtaním sa začalo až vo februári tohto roka. Práce zabezpečilo konzorcium firiem Rotaqua z Maďarska a Rhodes Slovakia. V súťaži uspeli s cenou 1,9 milióna eur.

Na to, aby sa rozpracovaný projekt pohol ďalej, však budú potrebné ďalšie milióny eur, aby sa vrt mohol vôbec využívať. Odkiaľ ich zoberie, Trnka verejnosti nehovorí. A nielen to, jeho vyjadrenia sú v rozpore s vyjadreniami odborníkov vrátane odborných garantov tohto vrtu, ako aj s vyjadreniami ministerstva životného prostredia, ktoré vydáva povolenie na prevádzku vrtu.

Trnka: Vrt je úspešný, peniaze nevyšli nazmar

Už v decembri 2018 Trnka vyhlásil, že samosprávny kraj pracuje na príprave geotermálneho vrtu. Vtedy ešte neprezradil, kde by mal byť. „KSK bude v tomto prípade investorom a bude financovať prieskum, vyhĺbenie vrtu, ako aj čerpacie skúšky a s tým súvisiace práce,“ povedal s tým, že na komerčné využitie a vybudovanie akvaparku bude hľadať vhodného investora.

Trnka vo svojich mediálnych výstupoch hovoril, že chce

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Košice

Slovensko

Teraz najčítanejšie