Denník N

Má vyše päťdesiat a nikdy nezažila dobrý sex. Veľa šťastia, pán Veľký je vtipný film, ktorý vás možno aj rozplače

Emma Thompson a Daryl McCormack vo filme Good luck to you, Leo Grande. Foto - Forum Film
Emma Thompson a Daryl McCormack vo filme Good luck to you, Leo Grande. Foto – Forum Film

V kinách je mimoriadne vydarený a dôležitý film o ženskej rozkoši. „Veľmi veľa mužov sa o ženský orgazmus vôbec nezaujíma. Je im to jedno. A to je zarážajúco necitlivé a nezrelé,“ vraví herečka Emma Thompson, ktorá v ňom žiari.

Nancy Stokesová vždy zdvihne telefón, keď zazvoní. Naozaj vždy. Aj keď sa jej nechce, hlavne vtedy. Mohlo by to byť predsa jedno z jej dospelých detí. Syn, ktorý je taký nudný, že by ho možno ani nespoznala, ak by okolo nej náhodne prešiel na ulici, alebo dcéra, ktorá si užíva v bohémskej komunite umelcov, hoci jediné umenie, ktoré jej podľa Nancy ide, je míňanie peňazí jej rodičov.

„Môžeš byť v pohode,“ inštruuje sympatického dvadsaťročného muža, ktorého si objednala do hotelovej izby, hoci je zrejmé, že sa o tom snaží presvedčiť hlavne seba. Sedia spolu na pohovke. Ona v beztvarom upnutom kostýme, na ktorom nie je ani náznak života či šarmu, on v ležérnych nohaviciach a bielej košeli.

Priviedol ju sem premyslený plán. Jeho súčasťou je jediná požiadavka: chce sex. Na vyššie méty nepomýšľa a ani sa nemieni tváriť, že ich dosiahla. Od smrti svojho muža si dala predsavzatie, že už nikdy (!) nebude predstierať svoje uspokojenie.

„K orgazmu určite nedôjde,“ ubezpečuje mladého muža veľmi priamo.

Prečo?

„Ešte nikdy sa to nestalo.“

Dosť bolo hanby

Keď britská herečka Emma Thompson dostala do rúk scenár od komičky Katy Brandovej, ako prvé si vraj pomyslela: Tak takýchto dvoch ľudí som v živote nevidela spolu v tejto situácii. Považovala to za neodolateľné a presne taký je aj výsledok – film Veľa šťastia, pán Veľký (Good luck to you, Leo Grande), ktorý je práve v našich kinách.

Žien, ako je Nancy, pritom Emma Thomson videla už veľa. Sú všade navôkol a často bývajú aj vo filmoch. „Ona je presne tá žena, ktorá len stojí vedľa niekoho, kto robí niečo zaujímavé. Ale ona sama nikdy nič zaujímavé nerobí,“ vraví Thompson.

V tomto filme je to inak.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filmy

Životy žien

Kultúra

Teraz najčítanejšie