Denník N

Vláda sa na fungovanie dezinfoscény už len prizerá

Autor je publicista

Dezinformačné weby, ktoré boli istý čas vypnuté, sú späť. Fungujú rovnako ako pred vypnutím, ich obsah sa nezmenil, dôvody na ich blokovanie pretrvávajú. No štát im umožňuje pokračovať v rozkladaní demokracie. To všetko v čase zúriacej ruskej vojnovej propagandy.

Toto nie je len chyba, ale ďalšia obrovská nezodpovednosť. Nielen NBÚ, ale aj vlády a vládnej koalície. Tá má totiž v rukách všetky nástroje, ako ďalej zužovať priestor a dosah dezinfoscény. Namiesto toho boj s dezinformáciami, ničivou propagandou a konšpiračnými teóriami vzdáva. Prenecháva ho zopár angažovaným jednotlivcom (našťastie aj v niektorých štátnych inštitúciách) a mimovládkam, ktorých angažovanosť však nemôže suplovať systémové a komplexné opatrenia vlády.

Na základe rozhodnutia parlamentu má Národný bezpečnostný úrad možnosť blokovať dezinformačné médiá do konca septembra. Pôvodný čas blokovania bol do konca júna, parlament ho predĺžil do konca septembra. NBÚ však namiesto pokračovania v blokovaní dezinformačných webov aj napriek pretrvávajúcim dôvodom umožnil ich opätovné fungovanie.

Zároveň je však jasné, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Komentáre

Teraz najčítanejšie