Denník N

Vývoj bojov (166. deň): Čo robia Biden i Putin, aby sa vojna na Ukrajine nezmenila na svetovú

Raketomety HIMARS. Ilustračné foto - Operačné veliteľstvo Sever
Raketomety HIMARS. Ilustračné foto – Operačné veliteľstvo Sever
  • Informácia, že sa ruský generál vyhráža zničením jadrovej elektrárne v Zaporižží, zrejme nie je pravdivá. Aktivity okupačných síl sú však aj bez toho nebezpečným hazardom.
  • Američania majú zrejme „právo veta“ na výber cieľov, ktoré chcú Ukrajinci triafať ich raketami. 
  • Video dňa ukážte slovenským fanúšikom Putina, ktorí radi varujú pred moslimskou inváziou: noví regrúti ruskej armády zakričia Allahu akbar a odletia bojovať proti slovanským Ukrajincom. 

Aj dnes prinášame zhrnutie situácie na bojisku zostavené z informácií rôznych ministerstiev obrany a nezávislých analytikov. Informácie v tomto texte sú zhrnutím výsledkov bojov za pondelok 8. augusta. Aktuálny stav na niektorých miestach už môže byť iný.

Prehľad potvrdených strát je na konci článku.

Ako Turci hrajú na obe strany. Piatková návšteva tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana v Soči bola pre Vladimira Putina dôležitá. Priamo v ruskom letovisku sa za ním zastavil líder regionálnej mocnosti, ktorý mu sľúbil, že Turecko bude za ruský plyn platiť čiastočne v rubľoch, a celkovo avizoval „úplne odlišnú kapitolu“ vo vzájomných vzťahoch.

Len pár dní po Erdoganovom stretnutí s Putinom sa objavilo video, ktoré len potvrdzuje to, čo sa všeobecne o súčasnej tureckej vláde vie: že keď má možnosť, hrá na obe strany. Na videu sa Ukrajinci pochválili novými tureckými

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie