Denník N

V F1 sa uvoľnilo miesto, celé to potom skomplikoval Alonso. Jazdiť za svoj tím odmietol 21-ročný Oscar Piastri

Keď Sebastian Vettel nedávno nečakane oznámil ukončenie kariéry, znamenalo to, že v F1 sa uvoľní miesto. Podľa viacerých zdrojov by sa nováčikom v seriáli mal stať 21-ročný Oscar Piastri, no už prvých pár dní letnej prestávky napovedalo, že to nebude také jednoduché.

Otázkou zostáva, v ktorom tíme alebo či vôbec v nasledujúcom ročníku mladý Austrálčan nastúpi.

Celé to skomplikoval Fernando Alonso. Hneď počas prvého dňa letnej prestávky totiž dvojnásobný majster sveta F1 oznámil podpísanie viacročného kontraktu s Vettelovým súčasným tímom Aston Martin.

To by teda znamenalo, že voľné miesto by sa presunulo do tímu Alpine a bez zbytočnejších debát ho mal obsadiť Oscar Piastri. Nakoniec sa to podľa oficiálneho instagramového účtu F1 aj stalo, aspoň si to teda všetci mysleli – 2. augusta bola zverejnená správa, v ktorej sa písalo o presunutí Piastriho na pozíciu jazdca F1 za celok Alpine.

Víťaz posledného ročníka F2 to však na svojich sociálnych sieťach okamžite dementoval. „Tím Alpine bez môjho súhlasu dnes zverejnil, že zaň budem na budúci rok jazdiť. To však nie je pravda, keďže s nimi nemám podpísaný kontrakt a v sezóne 2023 za nich určite jazdiť nebudem,“ napísal Piastri.

Je teda možné, že ani v budúcej sezóne ho v F1 ešte neuvidíme. Po nedávnej fraške s tímom Alpine už v pozícii záložného jazdca francúzskeho družstva pokračovať nebude.

V hre ešte ostáva Williams, ktorý však nedávno oznámil predĺženie spolupráce s Alexandrom Albonom, a tak by Piastri musel nahradiť Nicholasa Latifiho. Kanaďan je však známy svojou finančnou silou a tím zo spodku celkového poradia by o cennú časť rozpočtu prísť určite nechcel.

Podľa najnovších informácií webu Autosport však McLaren údajne pracuje na ukončení zmluvy s Danielom Ricciardom. Cieľom britského tímu by bolo nahradiť víťaza ôsmich veľkých cien jeho krajanom Piastrim. Na celú vec podľa webu PlanetF1 tlačí aj ďalší slávny Austrálčan a manažér vychádzajúcej hviezdy Mark Webber.

V článku sa ďalej dočítate:

  • ktorý rok bol pre Piastriho zlomovým;
  • čím sa tento Austrálčan zaraďuje do vybranej skupinky jazdcov ako Leclerc, Hamilton, Rosberg, Russell či Hulkenberg;
  • čo je Piastriho kľúčom k posledným úspechom či
  • prečo dostal v tíme Alfa Romeo v tejto sezóne prednosť Číňan Čou, ktorého Piastri v F2 porazil.

Kariéra s rýchlym spádom

Piastri

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Formula 1

Motorizmus

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie