Denník N

Literárny historik Putna: Ak Putinov režim nie je fašistický, tak potom neviem, aký je

Martin C. Putna je český literárny historik a kritik, moderátor a pedagóg Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy. V rokoch 2008 až 2011 bol riaditeľom Knihovny Václava Havla. Je autorom a spoluautorom viac ako dvadsiatky kníh. Tou s názvom Obrazy z dějin ruské religiozity sa vracia k predmetu svojho štúdia - rusistike. Foto N - Tomáš Benedikovič
Martin C. Putna je český literárny historik a kritik, moderátor a pedagóg Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy. V rokoch 2008 až 2011 bol riaditeľom Knihovny Václava Havla. Je autorom a spoluautorom viac ako dvadsiatky kníh. Tou s názvom Obrazy z dějin ruské religiozity sa vracia k predmetu svojho štúdia – rusistike. Foto N – Tomáš Benedikovič

Rusko ma počas vojny proti Ukrajine neprekvapilo, geopoliticky je oveľa zaujímavejší Erdogan. Za normálnych okolností by sme s ním mali prestať komunikovať, lenže to sa nedá, hovorí po svojej ceste do Turecka český literárny historik Martin C. Putna.

Západ nebral Ukrajinu vážne, napísal už pred niekoľkými rokmi v knihe Obrazy z kulturních dějin ruské religiozity český literárny historik Martin C. Putna. Teraz dúfa, že sa to zmenilo.

„A ak nie, tak je stratená nielen Ukrajina, ale stratení sme aj my a nemáme žiadnu budúcnosť,“ hovorí.

Rozprávali sme sa:

  • prečo si, podobne ako Timothy Snyder, myslí, že Putinov režim je fašistický;
  • ako v Rusku zavládla kultúra lži;
  • ktorá kniha nám pomôže porozumieť súčasným autoritárskym režimom;
  • o podpore vojny zo strany ruskej pravoslávnej cirkvi;
  • čo má Putin spoločné s Erdoganom;
  • prečo je nemorálne spolupracovať s ním, ale inú možnosť nemáme;
  • a o návrate veľkých dejín do našich životov.

Totálna vojna Ruska proti Ukrajine trvá už takmer pol roka. Prekvapilo vás niečo za ten čas?

Keď sa pred pol rokom začala vojna, cítil som akúsi veľmi trpkú satisfakciu, pretože som to 20 rokov hovoril. Pred Ruskom som varoval, hovoril som a písal: nepaktujte s Putinom. Je to nový Stalin, chcú nás späť a nikdy si nedajú pokoj, pretože je to súčasť ruskej imperiálnej identity. Vidíte, som ako tá Kassandra, veštkyňa, ktorá má vždy pravdu a nikto jej nikdy neverí, ako to poznáme z gréckej mytológie. Predpokladal som nejakú takú katastrofu, ale to, čo sa stalo medzi februárom a dneškom, ma vlastne prekvapilo v mnohých aspektoch.

Tak si ich povedzme.

Ten prvý je, že Ukrajina sa na začiatku ubránila. Aspekt druhý -

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie