Denník N

Na jeho hlavu vypísali miliónovú odmenu, proruského guvernéra Chersonu údajne otrávil kuchár

Volodymyr Saldo sa s ruskými vojakmi v Chersone dohodol a stal sa guvernérom okupačnej vlády. Momentálne je v moskovskej nemocnici s podozrením na otravu. Foto - TASR/AP, Wikimedia
Volodymyr Saldo sa s ruskými vojakmi v Chersone dohodol a stal sa guvernérom okupačnej vlády. Momentálne je v moskovskej nemocnici s podozrením na otravu. Foto – TASR/AP, Wikimedia

Prípad Volodymyra Salda naznačuje, že Ukrajincom sa darí útočiť aj na najvyššie postavených proruských politikov v okupovaných oblastiach.

Ukrajinské médiá pre nich používajú výrazy ako kolaborant, zradca či gauleiter. V poslednom prípade ide o termín, ktorým sa označoval šéf regionálnej pobočky Hitlerovej strany NSDAP.

Takýchto ľudí môže byť na Ruskom okupovaných územiach už vyše tisíc. Aspoň toľko osôb vyšetrujú Ukrajinci zo spolupráce s ruskými úradmi na obsadených územiach. Takmer 200 ľudí, väčšinou v neprítomnosti, už obvinili z kolaborácie.

Ukrajinskí partizáni či členovia špeciálnych jednotiek sa snažia miestnych obyvateľov odradiť od spolupráce a cielia nielen na najvyššie postavených politikov, ktorí s Rusmi spolupracujú. Často sa dá len hádať, že ide o ich prácu.

„Príde čas, keď sa svet dozvie o neuveriteľných špeciálnych operáciách, ktoré vykonávali naši partizáni za nepriateľskou líniou,“ povedal nedávno poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak.

Zbrane a milióny rubľov

Zo správ o úmrtiach vysokopostavených politikov sa dá povedať, že sa im posledné dni darí. Koncom júla jeden zástupca proruského starostu Novej Kachovky Vitalij Efimenko po pokuse o atentát skončil v nemocnici. V pondelok ho zatkli dokonca aj ruské úrady, podozrievajú ho, že je členom organizovaného zločinu, našli uňho zbrane a desiatky miliónov rubľov.

V sobotu ďalšieho zástupcu starostu Novej Kachovky Vitalija Huru zastrelili neznámi páchatelia, keď vychádzal z domu.

Hlavným terčom ukrajinských partizánov v Chersonskej oblasti však bol dlhodobo Volodymyr Saldo. Ide o de facto proruského guvernéra tohto okupovaného regiónu. Na jeho hlavu vypísali Ukrajinci podľa AP odmenu milión hrivien (25-tisíc eur).

V marci zabili jeho asistenta, no samotný Saldo im unikal. Začiatkom júla proruské úrady oznámili, že prekazili chystaný atentát na Salda, keď na ceste, kadiaľ mal ísť, našli a zneškodnili bombu.

Až teraz sa Ukrajincom zrejme podarilo ho odstrániť, minimálne dočasne z postu guvernéra.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie