Denník N

Trvalo nerozpustní kotlebovci

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Smutné, vďaka Žilinkovi zrejme raz ĽSNS odkráča hrdo a beztrestne do dejín.

Boli časy, keď sa táto spoločnosť nezaoberala iba Matovičom, ale reálnym ohrozením demokratického systému duchovnými dedičmi Tisovho štátu v gardistických uniformách. Užitočnú verejnú diskusiu rámcovala aj otázka, či ich partaj (vtedy bola iba jedna) rozpustiť alebo nie.

Paradoxne, dnes, keď je extrémistický charakter jej členov a sympatizantov nad všetky pochybnosti preukázaný, diskusia utíchla. Znamená to, že fašisti sa polepšili? Nebodaj oľutovali svoju minulosť a dištancovali sa od nej? Kdeže, iba pragmaticky utlmili svoje najradikálnejšie prejavy, účelovo si zmenili stanovy. A rozmnožujú sa ako prvoky – delením. To všetko sa udialo po stíhaní a odsúdení ich vodcu.

Generálny prokurátor vlastne v pondelok, keď rozhodol, že nepodá návrh na rozpustenie ĽSNS, povedal dôležitú vec. Upadajúca ĽSNS už vraj nepredstavuje ohrozenie podstaty demokracie. Skutočne sú to už neškodní baránkovia?

Odhliadnuc od pomaly už nudného faktu, že „genpro“ si osobuje právo rozhodnúť o veciach, o ktorých by mal rozhodnúť až súd, v tomto rozhodnutí sa zahral viac na politológa ako na právnika.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kotlebovci - ĽSNS

Maroš Žilinka

Komentáre

Teraz najčítanejšie