Denník N

Starosta gemerskej obce: Keď Matovič videl, že obce ušetrili, rozhodol sa, že budú financovať jeho nápady

Marián Habovčík. Foto - Emese Ibos
Marián Habovčík. Foto – Emese Ibos

Vláda nahnala do kúta samosprávy vedome, pred voľbami presúva náklady mnohých opatrení na obce. Už roky však nie je schopná poskytnúť reálnu pomoc tam, kde by mohla podporovať rozvoj obcí.

Marián Habovčík je starosta obce Lenka v okrese Rimavská Sobota, člen sociálnej rady Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) a predseda Združenia miest a obcí Gemera a Malohontu (ZMOGaM). Nie je členom žiadnej strany a na čele obce s takmer 200 obyvateľmi je už piaty volebný cyklus, no také chaotické obdobie, ako je to súčasné, si nepamätá.

Vláda a najmä minister financií brzdia samosprávy napríklad ohlásenou jednorazovou podporou 500 eur pre pedagógov a štátnych zamestnancov, ktorou podľa neho v skutočnosti najviac získa štát.

Kým následkom zvýšenia cien sa v mnohých obciach môže zastaviť rozvoj na niekoľko rokov, ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie doteraz nič nepodniklo pre to, aby obce uskutočnili aspoň projekty EÚ, ktoré už boli schválené. Podľa Mariána Habovčíka samosprávy nepodpíšu stovky zmlúv a Slovensko bude musieť poslať späť do Bruselu niekoľko sto miliónov eur.

Z rozhovoru sa dozviete:

  • prečo presmerovalo ministerstvo financií náklady protiinflačného balíčka a jednorazových odmien na samosprávy,
  • aké sú najväčšie prekážky využitia zdrojov EÚ a prečo nebude efektívne čerpanie zdrojov financií určených marginalizovaným skupinám,
  • že ďalšie rozšírenie Agentúry integrovanej starostlivosti, ktorú navštívila aj Zuzana Čaputová, je otázne.

Združenie miest a obcí Slovenska od augusta štrajkuje. Kedy sú naplánované prvé protestné akcie?

Na kongrese ZMOS sa rozhodlo, že najprv budú protesty na úrovni krajov. 16. augusta od 10.00 budeme štrajkovať na námestí v Banskej Bystrici. Aj ostatné krajské mestá organizujú protestné akcie, v septembri sa chystáme na celoštátne akcie.

Majú tieto protestné akcie zmysel?

Ja som zástancom rokovaní, no je pravda, že si nemáme s kým sadnúť za rokovací stôl, pretože minister financií ani netvorí zákony za stolom, ale podľa toho, ako sa ráno zobudí. Správa sa mimoriadne nekorektným spôsobom, svoje nápady neuskutočňuje zo štátneho rozpočtu, ale z peňazí samospráv.

So zástupcami ZMOS nerokuje zrejme preto, lebo vie, že pred jesennými voľbami nebudú starostovia a primátori robiť obyvateľom nepríjemnosti.

Presne tak. Na celej veci je najmenej korektné to, že samosprávy zahnali do kúta. Obce musia každý štvrťrok uzatvoriť svoje účtovníctvo v elektronickom systéme, cez ktorý ministerstvo financií vidí, koľko peňazí majú samosprávy na svojom účte. Faktom je, že obce počas pandémie usporili veľa peňazí, veď dva roky neboli podujatia, robili sa len minimálne výstavby, viacero investícií sa odložilo.

Peniaze vyčlenené na investície ostali na účtoch, respektíve boli presmerované do rezervného fondu. Zdroje rezervného fondu však podľa zákona nemôžeme použiť na hocičo. Keďže minister financií videl, že obce si ušetrili trochu peňazí, rozhodol sa, že jeho nápady budú financovať obce. Z jeho strany je to nehanebnosť, inak to neviem nazvať.

Ak odhliadneme od praktík Igora Matoviča, dokázali by pokryť náklady opatrení?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Igor Matovič

Rozhovory

Samosprávy

Slovensko

Teraz najčítanejšie