Denník N

O pojedačoch hriechov a pohrebných klaunoch

Zničenie Sodomy a Gomory bolo podľa Biblie trestom za hriechy jej obyvateľov. Norimberská kronika, 1493.
Zničenie Sodomy a Gomory bolo podľa Biblie trestom za hriechy jej obyvateľov. Norimberská kronika, 1493.

Ak práve uvažujete o ľahkom dovolenkovom čítaní, ktoré by vás s nadhľadom priviedlo k ďalším úvahám, mám tip.

Kniha etnológa, múzejníka a spisovateľa Jana Pohunka Bizarní a zaniklá povolání sa ani tak neusiluje predpovedať, aké povolania sa budú v najbližších rokoch z nášho života postupne vytrácať, skôr sa snaží ukázať, aké dávno zaniknuté profesie by mohli zažiť v najbližšej budúcnosti výrazný revival.

Na prvom mieste by sa (okrem jasnovidectva) umiestnil platený pojedač hriechov. Skvelá služba pre tých, ktorí by pre svoje skutky ne­chceli skončiť v pekle. Niežeby na peklo verili, ale… pre istotu. Táto profesia začala postupne upadať koncom 19. storočia, až sa v minulom storočí vytratila úplne.

Nešlo pritom o zvlášť lukratívnu prácu – za zjedenie chleba, ktorý predstavoval dušu nasiaknutú hriechmi z hrude nebožtíka, a vypitie pohára piva dostávali jej adepti zvyčajne iba pár pencí. Autor dodáva, že táto prax najmä v nekatolíckom prostredí nahrádzala katolícku spoveď. Vykonávala sa však aj medzi katolíkmi, keďže priznanie niektorých hriechov by bolo príliš silnou kávou.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dnes píše

Texty múdrych ľudí, ktorých redakcia poprosila, aby pravidelne písali o tom, čo práve teraz považujú za dôležité, spôsobom, ktorý sa im zdá práve teraz najvhodnejší.

Knihy

Komentáre, Kultúra

Teraz najčítanejšie