Denník N

Barce nechcú zaregistrovať Lewandowského. Klub vydiera de Jonga taktikou, ktorú použil aj na Messiho

Šéf Barcelony Joan Laporta (vľavo) rozohral veľké nakupovacie leto. No bez peňazí. Na fotke pri predstavení novej posily, Roberta Lewandowského. Foto - TASR/AP
Šéf Barcelony Joan Laporta (vľavo) rozohral veľké nakupovacie leto. No bez peňazí. Na fotke pri predstavení novej posily, Roberta Lewandowského. Foto – TASR/AP

Dianie v športe je niekedy také bláznivé, že stačí len spísať fakty za sebou bez prifarbenia či zveličenia. A tentoraz fakty hovoria toto: FC Barcelona, toho času klub na finančnom dne s dlhom vyše miliardy, nakúpil hráčov za viac než 150 miliónov eur, no keďže tak nejako nemá na nich peniaze, vedenie chodí po šatni a presviedča všetky preplatené hviezdy, aby súhlasili so znížením platov, aby tých hráčov, na ktorých nemajú, no už ich kúpili, mohli vôbec zaregistrovať.

No a jedna z tých hviezd je Frenkie de Jong, Holanďan, možno najlepší box-to-box záložník na svete, ktorý prišiel v roku 2019 z Ajaxu Amsterdam. Celé leto po ňom túži Manchester United, a keď už aj Barcelona schválila ponuku z Anglicka, s príjemnou predstavou, že sa zbavia jedného nevýhodného mega kontraktu a nadôvažok dostanú aj 85 miliónov eur, hráč povedal, že nechce odísť a že hrať za Barcelonu je splnením jeho sna.

A tak ho Barcelona išla presviedčať, a keď sa nedal, vyhlásila, že ho nepredá. Napriek tomu za ním neustále chodí, aby podpísal nový, tentoraz pre klub výhodnejší, ale pre hráča degradujúcejší kontrakt, no jemu sa to nepáči a odmieta, lebo predsa – prečo by ste mi mali strhávať, keď ste kúpili za obrovské peniaze Roberta Lewandowského či Raphinhu. Asi to teda také zlé nie je.

Lenže ono to také zlé je. Barcelona robí zúfalé kroky, predáva práva kade-tade, aby mohla nakupovať a plniť si športové sny, a tak de Jonga na pokoji nenechajú.

Rešpektovaný novinár David Ornstein z The Athleticu teraz prišiel s informáciou, že Barcelona vyštartovala po de Jongovi z nového, dosiaľ najpodlejšieho uhla. Hrozí jemu aj bývalému vedeniu právnymi krokmi a šéf holandských hráčskych odborov hovorí dokonca o vydieraní. A tak máme nový motív tejto futbalovej ságy.

Čo sa dočítate v texte:

  • Prečo šéf holandských hráčskych odborov hovorí, že FC Barcelona vydiera Frankieho de Jonga.
  • Prečo Barcelonu obviňujú z únikov citlivých finančných informácií hráčov, aby na nich tlačili pri vyjednávaní o znížení platu.
  • Akú sumu ešte Barcelona dlhuje de Jongovi.
  • Čo na míňanie Barcelony povedal tréner Bayernu Mníchov.
  • Kedy zaregistruje klub nových hráčov a kde je problém.
  • Prečo sa niektoré kluby boja, že Barcelona o chvíľu ani nebude existovať.

Kriminálny čin v predĺžení zmluvy

Frenkie de Jong prišiel do FC Barcelona v roku 2019 z Ajaxu Amsterdam za 75 miliónov eur. V októbri 2020 si už de Jong spolu s Clementom Lengletom, Marcom-Andrém ter Stegenom a Gerardom Piquém predlžovali zmluvu. Konkrétne Holanďan o dva roky, teda do roku 2026.

Toto predĺženie podpísal ešte bývalý prezident klubu Josep Maria Bartomeu, ktorý sa dnes bráni, že pri každom rozhodnutí, aj pri tomto konkrétnom, postupovali s vedením profesionálne a mysliac na budúcnosť.

Niečo iné si myslí vedenie s Joanom Laportom, ktoré minulý mesiac informovalo zástupcov Frenkieho de Jonga, že v súvislosti s týmto predĺžením zmluvy objavili znaky trestného činu, a tlačia naňho, aby sa predĺženie anulovalo a platil tak kontrakt, ktorý hráč podpísal v roku 2019. Laporta trvá na tom, že bývalé vedenie sa dopustilo trestného činu, a de Jonga upozornil, že v tom môžu byť zapletení aj jeho zástupcovia. Akého trestného činu? To zatiaľ zverejnené nebolo.

Španielske médiá informujú, že de Jong je rozladený a nevidí žiadny trestný čin v predĺžení spred dvoch rokov, konkrétne sa cíti byť zradený synom slávneho Johana Cruyffa Jordim, ktorý aktuálne zastáva pozíciu technického riaditeľa klubu.

Španielsky novinár Lluís Canus informoval, že zástupcovia holandského reprezentanta poukazujú rovnako ako bývalé vedenie na to, že kontrakt prešiel všetkými kontrolami, auditmi aj posudzovaním vedenia súťaže. De Jong nechce pykať za zlú finančnú situáciu klubu, za ktorú on nemôže.

Jevgenij Levčenko, predseda Holandskej hráčskej únie, začal hovoriť o vydieraní, čo Laporta jednoznačne odmieta. Dianie podľa The Athleticu sleduje aj medzinárodná hráčska únia FIFPro, ktorá komentovala aj barcelonské pokusy presvedčiť hráča o znížení sumy 18 miliónov eur, v prípade ktorých de Jong počas pandémie súhlasil, že ich dostane neskôr.

Foto – TASR/AP

Napriek tomu všetkému de Jong odmieta opustiť Barcelonu, ktorá sa ocitla v absolútnom finančnom chaose. Jeho zástupcovia mimo záznamu už aj pripúšťajú, že by hráč odísť možno aj chcel, bojí sa však, že svojich takmer 20 miliónov eur už nikdy neuvidí.

Na to, aby sa ho zbavili, využívajú taktiku predtým použitú trebárs aj na Lionela Messiho, ktorý pred rokom odišiel do Paríža, či na Antoina Griezmanna, ten v rovnakom čase prestúpil do Atlética Madrid.

Agenti,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

La Liga

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie