Denník N

Republikáni hovoria o banánovej republike, šíria sa reči o občianskej vojne. Prečo FBI prehľadala Trumpovu vilu

Agentka exprezidentovej ochranky pre Mar-a-Lago. V pondelok ráno pustili dovnútra vyšetrovateľov z FBI. Foto - tasr/ap
Agentka exprezidentovej ochranky pre Mar-a-Lago. V pondelok ráno pustili dovnútra vyšetrovateľov z FBI. Foto – tasr/ap

Bezprecedentná policajná prehliadka v rezorte Donalda Trumpa Mar-a-Lago na Floride rozzúrila republikánov a jeho fanúšikov. Denník New York Times píše, že násilná rétorika medzi jeho podporovateľmi bola možno najsilnejšia od útokov na Kapitol zo 6. januára 2021.

Republikánski politici prehliadku, aká nemá v dejinách USA obdoby, označili za útok na politickú opozíciu v krajine. Guvernér Floridy a Trumpov možný súper v republikánskych prezidentských primárkach v roku 2024 Ron DeSantis písal o „Režime“ a „banánovej republike“.

Senátor z Floridy Marco Rubio to zasa prirovnal k štátom Latinskej Ameriky, kde prenasledujú opozíciu. „A potom sa staneme Nikaraguou pod Ortegom,“ napísal s narážkou na stredoamerického diktátora.

Líder republikánov v snemovni Kevin McCarthy naznačil, že ak sa republikáni v kongrese dostanú budúci január k moci, čo sa očakáva, môžu vyšetrovať ministra spravodlivosti Merricka Garlanda. „Minister Garland, uchovajte svoje dokumenty a vyčistite si kalendár,“ napísal.

Nabite zbrane

A hoci rôzne vyšetrovania Trumpa dlhodobo hnevajú jeho priaznivcov, ktorí hovoria, že sú politicky motivované, tentoraz to zašlo ešte ďalej. Podľa Guardianu sa v diskusiách šírili slová o občianskej vojne a jeden z top komentárov bol „nabite zbrane“.

„Zajtra je vojna. Dobre sa vyspite,“ napísal podľa New York Times konzervatívny komentátor Steven Crowder, ktorý má 1,9 milióna sledovateľov.

„Každý teraz vidí to, čo mnohí z nás hovoria už dlhšie. Sme vo vojne,“ dodal podľa denníka aj Trumpom podporovaný kandidát na miestneho kongresmana v štáte Washington Joe Kent.

Oficiálny dôvod pondelkovej prehliadky Trumpovho rezortu Mar-a-Lago nie je známy. Povolenie na prehliadku môže zverejniť aj exprezident, no neurobil to.

Podľa Trumpovej právničky aj informácií od ľudí, ktorí sú s prípadom oboznámení, boli dôvodom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Svet

Teraz najčítanejšie