Denník N

Fico hovorí, že Pellegrinimu tlčie srdce za liberalizmom. Hlas zvažuje v Bratislave skryto podporiť Drobu zo SaS

Robert Fico. Foto N - Vladimír Šimíček
Robert Fico. Foto N – Vladimír Šimíček

Smer a Hlas si budú v župných voľbách vo väčšine krajov konkurovať, výnimka sa črtá v Prešove a v Trenčíne. Hlas zvažuje v Bratislave podporiť Juraja Drobu, v Smere sa ako o županskom kandidátovi hovorí o hovorcovi Jánovi Mažgútovi.

Bratislava nebola nikdy baštou ľavice, čo sa občas dalo vycítiť aj z vyjadrení jej predstaviteľov. Predseda Smeru Robert Fico opakoval, že „Bratislava nie je Slovensko“, známy je aj jeho výrok, že ako premiér musel odísť vo štvrtok z hlavného mesta za „normálnymi ľuďmi“.

Predseda Hlasu Peter Pellegrini zasa tesne pred parlamentnými voľbami v roku 2020 ešte ako volebný líder Smeru vyzval ľudí z regiónov Slovenska, aby išli voliť a aby o výsledkoch nerozhodla Bratislava, ktorej obyvatelia podľa neho „nežijú skutočný život“.

I keď Fico aj Pellegrini bývajú v Bratislave, tieto výroky ilustrujú ich postoj k hlavnému mestu. Ten sa zrkadlí aj v komunálnych a župných voľbách, ktoré sa budú konať koncom októbra. Tri týždne pred uzatvorením kandidátok Smer ani Hlas nepredstavili kandidáta ani na primátora hlavného mesta, ani na bratislavského župana.

Tento týždeň prišli Hospodárske noviny s informáciou, že Hlas plánuje vyriešiť županský rébus v Bratislave tichou podporou súčasného predsedu VÚC Juraja Drobu (SaS). V Smere sa zase hovorí, že ich kandidátom na župana Bratislavského kraja by mohol byť hovorca strany Ján Mažgút.

Smer jeho kandidatúru zatiaľ oficiálne neoznámil, no Denníku N tento zámer nezávisle od seba potvrdili dva zdroje z prostredia strany. Mažgút reagoval slovami, že to počuje prvý raz a že zachytil podobné šumy o tom, že bude kandidovať za primátora hlavného mesta.

Ján Mažgút pri predsedovi Smeru Robertovi Ficovi. Foto N – Tomáš Benedikovič

Hovorca kandidátom?

O post bratislavského župana sa uchádza

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bratislava

Komunálne a župné voľby 2022

Smer

Slovensko

Teraz najčítanejšie