Denník N

Vývoj bojov (167. deň): Zničená základňa na Kryme je mimoriadnou ranou pre ruské letectvo a ruskú morálku

Ruská letecká základňa Saki pred svojím zničením. Foto - AP
Ruská letecká základňa Saki pred svojím zničením. Foto – AP
  • Ruské letisko na Kryme vyletelo do vzduchu a spolu s ním aj pocit bežných Rusov, že ich sa vojna netýka.
  • Čo vieme o ruských jednotkách na zničenom letisku a ich stratách.
  • Aké sú verzie udalosti a čo o nich hovoria Rusi.
  • Ako si Ukrajinci z Rusov strieľajú.
  • Rusi „oslobodili“ Popasnú tak účinne, že ju nedokážu obnoviť. 
  • Fotografia dňa – čo vypovedá o najmodernejšom ruskom tanku mriežka nad vežou.
  • Mapa dňa – ako prebieha bombardovanie ukrajinských obcí v čase.
  • Videá dňa – zničenie ruskej základne na Kryme na veľa spôsobov.
  • Zapnite si odber seriálu o vývoji bojov na Ukrajine jedným klikom.

Aj dnes prinášame zhrnutie situácie na bojisku zostavené z informácií rôznych ministerstiev obrany a nezávislých analytikov. Informácie v tomto texte sú zhrnutím výsledkov bojov za utorok 9. augusta. Aktuálny stav na niektorých miestach už môže byť iný.

Prehľad potvrdených strát je na konci článku.

Ruská základňa na Kryme vyletela do vzduchu a spolu s ňou aj pocit bežných Rusov, že ich sa vojna netýka. Je veľká chyba preceňovať vo vojne čiastkové správy, pretože často môžu byť v rozpore s celkovým obrazom. Napriek tomu sa tentoraz dá risknúť tvrdenie, že v utorok na Rusmi okupovanom Kryme došlo k udalosti, ktorá má potenciál stať sa psychologickým zlomom v tejto vojne. Nie v zmysle, že Ukrajina určite vyhrá, ale oveľa viac Rusov by konečne mohlo pochopiť, že ich krajina nevedie „špeciálnu vojenskú operáciu“, ale vojnu. A že ju napriek ubezpečovaniu režimu nevyhráva.

Novofedorovka leží na západnom pobreží Krymu. Jej súčasťou je letecká základňa Saki. Nachádza sa približne 200 kilometrov od najbližších pozícií ukrajinskej armády. Z pohľadu Rusa je na bezpečnom mieste, pretože ukrajinské zbrane s maximálnym dostrelom okolo 100 kilometrov (HIMARS, Točka) až sem nedoletia. Bežný Rus okrem toho žije v presvedčení, že ho ochránia propagandou vychvaľované zbrane. Podľa dostupných (ale nepotvrdených) správ napríklad 30 kilometrov od letiska pôsobí prápor s protilietadlovým systémom S-400. Napriek tomu ruskú základňu v utorok zničila séria mohutných výbuchov.

Vďaka tomu, že sa nachádza neďaleko pláže plnej ruských dovolenkárov, vzniklo veľké množstvo videí, ktoré sa včera bleskovo šírili internetom. Obyvatelia Ruska tak prvýkrát mohli sledovať, ako ich spoluobčania v strachu utekajú z miesta, o ktorom si mysleli, že ho zasiahla ukrajinská armáda.

Psychologicky ide o zásadnejšiu udalosť, akou bol napríklad (stále nepotvrdený) útok dvoch ukrajinských vrtuľníkov na sklady paliva v Belgorode. Aj ten síce leží na Ruskom ovládanom území, ale tesne pri hraniciach, kým Novofedorovka je oveľa ďalej. Miera devastácie na nej bola oveľa väčšia a „export“ pocitu bezprostredného ohrozenia do zvyšku krajiny intenzívnejší. Nasvedčujú tomu aj reakcie ruského internetu.

Aká technika bola na letisku a aké sú ruské straty. V

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie