Denník N

Čím viac antibiotík užívame, tým sú menej účinné. Slováci ich užívajú priveľa

Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

V Európskej únii umrie ročne 25-tisíc ľudí preto, že sú baktérie imúnne voči antibiotikám.

Na Slovensku je vysoká miera odolnosti voči antibiotikám, takzvaná rezistencia. Súvisí to aj s tým, že slovenskí pacienti užívajú príliš veľa anitibiotík. Ich spotreba u nás je nadpriemerná.

Práve odolnosť chorôb voči antibiotikám je podľa Dariny Sedlákovej, zástupkyne Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) na Slovensku, jednou z najväčších hrozieb pre naše zdravie. „Bez účinných antibiotík na prevenciu a liečbu infekcií budú transplantácie, chemoterapia a chirurgické výkony, ako napríklad aj cisársky rez, oveľa rizikovejšími zákrokmi,“ povedala.

Slovensko patrí podľa údajov OECD medzi desať krajín, kde sa antibiotiká predpisujú najviac. Je na deviatej priečke, čo je nad priemerom OECD.

Celkový objem predpísaných antibiotík – definovaná denná dávka na 1000 ľudí denne

anti

Podľa údajov WHO ročne v Únii zomrie 25-tisíc ľudí pre odolnosť baktérií voči antibiotikám. Táto odolnosť tiež zvyšuje náklady na liečbu – zvýšené náklady na lekársku starostlivosť a stratu produktivity si vyčíslila WHO na viac ako 1,5 bilióna dolárov ročne.

Aj keď sa nové antibiotiká vyvíjajú, podľa Sedlákovej sa neočakáva, že by niektoré z nich boli účinné proti novým formám najnebezpečnejších baktérií, ktoré sú odolné voči antibiotikám.

anti2

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie