Denník N

Naozaj nekonáme proti biede rómskych osád?

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Je hanebné, ak politici zneužívajú chudobu v osadách vo svoj prospech.

Autor je bývalý splnomocnenec vlády pre rómske komunity

Ak si pozrieme aktuálne titulky, môže sa nám zdať, že v „rómskej téme“ nič nové. Europoslanci pricestujú na východ Slovenska a následne sú zhrození zo škandalózne zlých podmienok nimi navštívených lokalít. V novembri 2021 ich na Slovensku sprevádzala Lucia Ďuriš Nicholsonová, v júli 2022 Peter Pollák starší. Údajne nevidia pokrok. Pohoršení europoslanci vraj majú navrhnúť Komisii, aby v prípade, ak nenastane pozitívna zmena, prevzala priame velenie nad eurofondmi v téme.

Pravda je však taká, že Slovensko dosahuje reálny pokrok v integrácii rómskych komunít už teraz.

Mohol by byť rýchlejší, ale napriek pomalosti je jednoznačný a dokázateľný. A to, že politickí hráči, ktorí sú v tejto téme aktívni, zneužívajú porno chudoby v ťažkých lokalitách na dosahovanie vlastných politických cieľov aj za cenu podrývania dôvery domácej a medzinárodnej verejnosti v to, že sa nám ako krajine v integračnom úsilí môže dariť, považujem za hanebné.

Ale najskôr sa pozrime na dáta. Aj keď mapovanie situácie rómskych komunít na Slovensku je notoricky ťažké, niektoré výskumy nám umožňujú spoľahlivo analyzovať vývoj situácie. Vybral som si štyri kľúčové trendy, ktoré potvrdzujú to, čo hovorím. V zátvorke vždy uvádzam zdroje dát kvôli plnej transparentnosti.

1. Rómske komunity na Slovensku pomaly, ale isto napredujú v oblasti bývania. Vieme to povedať aj na základe dát o napojení na vodovod a kanalizáciu. Kým v roku 2004 využívalo vodovod iba 49 percent domácností z rómskych komunít, v roku 2019 to už bolo 64 percent. Kým verejnú kanalizáciu malo v roku 2004 iba 20 percent, o pätnásť rokov neskôr už 37 percent domácností. Jednoznačne to naznačuje štandardizáciu obydlí a zlepšenie kvality bývania v rómskych komunitách. (Atlas rómskych komunít 20042019)

2. Pred covidom sme mali

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie