Denník N

Minister Naď: Matovič neodstúpi, ideme do menšinovej vlády (+ video)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Nedovolíme, aby náš predseda odišiel, Sulík chce predčasné voľby a odísť z politiky, hovorí minister obrany a člen predsedníctva OĽaNO Jaroslav Naď.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Poslanecký klub Obyčajných ľudí spolu s členmi vlády v utorok a v stredu diskutoval o situácii v koalícii. Minister obrany Jaroslav Naď hovorí v rozhovore o tom:

  • aký je postoj klubu OĽaNO, prečo stoja poslanci za Matovičom a „necuknú“,
  • o tom, že Sulík už nemá chuť byť v politike a chce odísť na ranč v Austrálii,
  • o vzťahoch a spolupráci s Matovičom a premiérom Hegerom,
  • aké má skúsenosti s rodinou Kuffovcov a prečo s nimi nemieni rokovať
  • a tiež o tom, že Slovensko je pripravené posunúť naše migy, no nie zadarmo.

Druhýkrát za jeden týždeň sa rozprávate s redaktorom „Denníka Nenávisť“, ako nás nazval Igor Matovič. Nebudete mať u šéfa strany problém?

Vždy som šéfovi strany povedal svoj názor, mimochodom, aj k tomuto som mu povedal, že si nemyslím, že takéto označovanie je správne. Ja mám s Denníkom N dobré a férové vzťahy, niekedy dostanem naložené, niekedy pochvalu. O tom sú novinári, povedal som to aj Mirovi Kernovi na festivale v sobotu a hovorím to aj vám, že vás dvoch konkrétne považujem za najlepších novinárov, ktorí na Slovensku sú, a preto nemám problém sa férovo porozprávať. Keď mám za čo dostať, nech dostanem. A keď ma pochválite, budem rád.

Takže ste to povedali aj Igorovi Matovičovi?

Povedal som mu, že nie je správne zbytočne útočiť na novinárov alebo nálepkovať redakcie. Aj Denník N veľakrát urobí chybu a neopíše veci presne tak, ako boli, len z jednej perspektívy a môže sa stať, že prinesie nepravdivú informáciu. Aj mne sa to stalo, ale neznamená to, že by som išiel negatívne nálepkovať redakciu.

Môj kolega Milan Šimečka povedal, že Igor Matovič spĺňa predpoklady moderného autoritára. Tými sú podľa neho tri P: populizmus, polarizácia a postpravda. Čo si o tom myslíte?

Nie vždy sa stotožňujem s vyjadrovaním Milana Šimečku, aj keď si ho vážim. Myslím si, že je voči Igorovi Matovičovi zaujatý. Nemyslím si, že by to robil naschvál, ale má svoj svetonázor a ten veľmi vidno aj v jeho verejných vystúpeniach. Má na to právo, ale nemyslím si, že Igor Matovič je autoritár. Vôbec nie. Niekedy sa pousmejem, keď si prečítam reakcie komentátorov najmä v iných redakciách, že v OĽaNO nie je demokracia, že si tam nemôžeme nič povedať, že sme utláčaní Igorom a musíme poslúchať. Predsedníctvo máme častejšie, ako by ste si mysleli, veľmi pravidelne, či už osobne, online, alebo hybridne, rokujeme a debatujeme o veciach veľmi otvorene a môj názor tam vždy zaznie. To, že nechodím do médií a nevyjadrujem sa populisticky a nepolitikárčim, neznamená, že si nemôžem povedať svoj názor, a veľakrát sa stalo, že Igor zmenil názor po tom, ako sa porozprával so mnou, s Edom alebo inými ľuďmi. Keď mi niečo v OĽaNO nechýba, tak to je demokracia. Máme veľmi otvorený vzťah.

Viem, že ste členom predsedníctva, ste aj členom strany? 

Áno.

V utorok sa uskutočnil prvý poslanecký klub OĽaNO ku kríze. Boli ste tam?

Áno.

Je nejaký výsledok rokovania?

Budeme v stredu ešte pokračovať. Včera bolo rokovanie veľmi dlhé, bola veľmi dobrá diskusia. Boli tam desiatky poslancov, je dovolenkové obdobie, ale viacerí boli pripojení online. Debata bola veľmi fajn, otvorená a priama. Vôbec to nebolo tak, že by sme sa všetci postavili a tlieskali, povedali sme svoje názory a o tom je OĽaNO. Záver ešte nie je, lebo dnes popoludní budeme pokračovať, ale myslím si, že takto nejako by mala fungovať otvorená diskusia v hnutí alebo v strane.

Ako by ste aj na základe rokovania klubu odpovedali na otázku, či táto vládna koalícia vydrží do riadneho termínu volieb?

Neviem na to odpovedať. Som pragmatik a realista a nebudem tu teraz ťahať medové motúzy popod nos. Richard Sulík je rozhodnutý opustiť koalíciu a myslí to úprimne. Chce odísť 31. augusta, jedine, že by odišiel Igor Matovič, a ten neodíde, pretože nedovolíme, aby náš predseda odišiel na základe niečej subjektívnej žiadosti bez akéhokoľvek reálneho odôvodnenia zo strany SaS. Igor neodíde, aj keď Richard Sulík vo svojej strane hovorí, že nebojte sa, oni cuknú, odíde a tak ďalej. Richard Sulík veľmi dobre vie, že neodíde, a ja to hovorím tiež, a teda SaS odíde z tejto koalície. Ak sa ma dnes pýtate ako realistu, vidím to tak, že akokoľvek to nechcem, od 1. septembra budeme mať na Slovensku menšinovú vládu. Túto vládu v štvorkoalícii už vidieť nebudeme, lebo Richard Sulík sa rozhodol, že aj túto vládu položí.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Igor Matovič

Jaroslav Naď

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Vojna na Ukrajine

Slovensko

Teraz najčítanejšie