Denník N

Koho si Fico vybral za svojho človeka v Banskej Bystrici: Polóny bol zadobre so všetkými vrátane Kotlebu

Adrián Polóny. Foto – TASR
Adrián Polóny. Foto – TASR

V súčasnom krajskom zastupiteľstve majú pohodlnú väčšinu nezávislí podporujúci Lunterovo vedenie a poslanci, ktorí prešli zo Smeru do Pellegriniho Hlasu. Otázkou zostáva, ako sa po voľbách zachovajú noví poslanci Hlasu.

Keď Adrián Polóny koncom júna spolu s Robertom Ficom oznámil svoju kandidatúru na post predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja, situáciu pred voľbami prirovnal k menu v reštaurácii. „Nie je nič horšie, ako keď prídete do reštaurácie a z menu majú už len jedno jedlo,“ zdôvodnil svoju kandidatúru a vyhranil sa proti vicežupanovi Ondrejovi Lunterovi, ktorý chce na poste predsedu kraja nahradiť svojho otca.

Po mesiaci a pol stál Polóny v stredu znovu na tlačovej konferencii s Ficom a súčasné vedenie župy kritizoval za to, ako čerpá eurofondy. Predseda Smeru spomenul aj Petra Pellegriniho, vyčítal mu, že ho to „ťahá do progresívneho liberálneho prostredia“, podobne ako Luntera.

„Povedzme to konečne jasne a nahlas. Kandiduje tu za predsedu samosprávneho kraja syn terajšieho predsedu, pán Lunter. Je evidentné, že ho to veľmi ťahá do progresívneho liberálneho prostredia. Ale pozerajte sa, kto sa za ním ťahá. Asi nie je náhoda, že aj tomu Petrovi Pellegrinimu to strašne pri tom srdiečku tak nejako tlkoce, keď vidí liberalizmus a progresivizmus,“ vyhlásil Fico pred župným úradom v Banskej Bystrici.

Miestna župa je jednou z tých, kde sa odohrá súboj kandidátov Smeru a Hlasu. V Banskobystrickom kraji bude súboj Smeru a Hlasu o to zaujímavejší, že Pellegrini nepodporil Polónyho, ktorý je jeho dlhoročným priateľom. Predseda Hlasu povedal, že nepovažuje za správne, aby „tento človek“ riadil župu.

48-ročný podnikateľ z Banskej Bystrice bol v minulosti vo firme Tokaj & CO s Norbertom Bödörom a z pozície predsedu predstavenstva SAD Zvolen, najväčšieho dopravcu v Banskobystrickom samosprávnom kraji, mal dobré vzťahy a kontakty s takmer všetkými županmi vrátane Mariana Kotlebu. Tesne pred župnými voľbami v roku 2017 s ním podpísal dodatky k zmluvám, ktoré dopravcovi predĺžili biznis o ďalšie roky.

Ficov vyvolený

„Politika nemôže byť o kamarátšaftoch,“ vysvetľoval na začiatku júla Peter Pellegrini, prečo Hlas nepodporuje v župných voľbách Polónyho, ale jeho najväčšieho súpera Ondreja Luntera.

Okrem priateľstva spája Pellegriniho a Polónyho aj to, že SAD Zvolen

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Banská Bystrica

Komunálne a župné voľby 2022

Peter Pellegrini

Robert Fico

Slovensko

Teraz najčítanejšie