Denník N

Ak chcú pacienti s covidom antivirotiká, musia stihnúť PCR test do pár dní. To môže byť problém

Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Čím skôr sa antivirotiká nasadia, tým lepšie účinkujú. Ministerstvo tvrdí, že pred zavedením povinnosti PCR testu ľudia zneužívali predpisy a dávali si lieky predpisovať do zásoby.

Aktualizované: Rezort zdravotníctva ohásil, že test z MOM-ky bude stačiť na predpísanie Paxlovidu po príchode ďalšej várky antivirotika na Slovensko. V súčasnosti je stále potrebný pozitívny výsledok PCR testu.

Slovensko má od minulého týždňa k dispozícii tretí typ antivirotika proti covidu – liek Paxlovid. Minulý týždeň dorazilo prvých 4200 balení, ministerstvo zdravotníctva ich objednalo celkovo 25-tisíc.

Na Slovensku sa lieči už aj antivirotikami Lagevrio (molnupiravir) a Veklury (remdezivir). Veklury sa ako jediný podáva vnútrožilovo.

Antivirotiká spája to, že brzdia množenie vírusu v bunkách a sú momentálne najúčinnejšou priamou liečbou vírusu.

Musia sa však podať počas prvých piatich dní od vypuknutia príznakov, inak strácajú význam. Platí pritom – čím skôr, tým lepšie. Dôvodom je, že potláčajú množenie vírusu a ten sa najviac množí práve na začiatku infekcie.

„Antivirotiká boli aj počas tretej a štvrtej vlny hojne využívané a určite zachránili veľké množstvo životov a pomohli odľahčiť nemocnice,“ povedal v minulosti pre Denník N Sabaka.

Ak sa tabletky podajú včas, podľa Sabaku dramaticky znižujú riziko rozvoja zápalu pľúc, pravdepodobnosť, že pacient skončí v nemocnici, a výrazne aj riziko smrti.

Päťdňové odpočítavanie

Momentálne sú antivirotiká na Slovensku určené ľuďom, ktorí majú zvýšené riziko ťažkého priebehu infekcie a predpísať im ich môžu obvodní lekári aj špecialisti. No až po tom, ako u nich covid-19 preukáže PCR test.

Práve to posledné dni kritizuje Spoločnosť všeobecných lekárov Slovenska (SVLS) a ďalší zdravotníci, ktorí to považujú za zbytočný medzikrok, ktorý stojí pacientov čas.

PCR test síce zabezpečí, že liek dostanú len ľudia, ktorí sú naozaj infikovaní, no zároveň sa zvyšuje riziko, že sa do päťdňového okna nezmestia. Lekár teda určí diagnózu, no pacient sa k účinnej liečbe nedostane včas.

Podľa SVLS týmto pravidlom ministerstvo zdravotníctva zabúda na ľudí, ktorí majú príznaky ochorenia covid-19 a pozitívny antigénový test, no z objektívnych dôvodov nemôžu absolvovať PCR test.

„Ohrození sú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Lieky proti covidu

    Ako liečime covid: veľký prehľad používaných a sľubných liekov

    Slovensko, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie