Denník N

Cestovka Avicenum má problém, nezaplatila za klientov pobyty

Ilustračné foto – TASR
Ilustračné foto – TASR

Niektorí klienti cestovke zaplatili, no pobyty im zrušili, pretože cestovná kancelária peniaze ďalej obchodným partnerom neposlala.

Pôsobí na slovenskom trhu od roku 2002, predáva najmä kúpeľné či liečebné pobyty a poskytuje služby individuálnym a korporátnym klientom, iným cestovkám, ale aj vládnym inštitúciám. No momentálne má cestovná kancelária Avicenum problém s platením svojim partnerom.

Pocítili to už aj jej klienti. Posťažovali sa už napríklad na Facebooku cestovky.

„Prečo neplatíte faktúry za služby, čo máte od klientov uhradené? Sedíme na recepcii a zrušili nám pobyt v Piešťanoch, lebo ste neplatiči,“ napísala pred tromi dňami na sociálnej sieti klientka cestovky.

Dodala, že cestovka neuhradila za nich pobyt. „Vraj si máme vymáhať späť peniaze,“ dodala Nadia Struharová na Facebooku. Odpovede sa na sociálnej sieti zatiaľ nedočkala.

Na webe cestovka stále ponúka kúpeľné pobyty, pri niektorých z nich avizuje aj výrazné zľavy.

Na to, že má finančné problémy, pritom už upozornila aj sama, a to v maile, ktorý v piatok zaslala ďalšiemu klientovi. Hoci má ísť na kúpeľný pobyt, ktorý si v Avicene objednal, až o mesiac, cestovná kancelária ho v mailovej korešpondencii pripravila na to, že môže mať problém.

„V dôsledku náhlej zmeny postupu kľúčových partnerov, sme sa dostali do nepriaznivej platobnej situácie, kedy nemáme dostatok likvidných prostriedkov na úhradu všetkých záväzkov svojich veriteľov,“ píše v maile.

„V záujme predídenia individuálneho zvýhodnenia niektorých subjektov a klientov, sa v tomto čase urgentne snažíme nájsť právne a ekonomické riešenie  vzniknutej situácie. Do jej vyriešenia sme boli nútení pozastaviť niektoré projekty a činnosti spoločnosti,“ dodala cestovka Avicenum.

Do sídla cestovnej kancelárie sa dnes nedalo dovolať. Spojenie sľuboval len operátor, odkaz sa nedal zanechať.

Riaditeľ cestovky Peter Salem na mail so zaslanými otázkami odpovedal, že je momentálne hospitalizovaný a má obmedzený prístup k mailom. Odporučil nás na svojich kolegov, odpovede od nich čakáme.

Cestovná kancelária Avicenum je pre prípad insolventnosti poistená v Allianz – Slovenskej poisťovni. Hovorkyňa poisťovne Lucia Muthová pre Denník N potvrdila, že toto poistenie stále platí.

Dodala, že Avicenum zatiaľ poisťovňu neupozornila, že by sa ocitla v insolventnosti. Muthová pritom naznačila, že v prípade finančných problémov tak cestovky bežne postupujú, aby dokázali spolu s poisťovňou čo najlepšie odškodniť klientov.

Cestovka Avicenum, ktorá zabezpečuje pobyty na Slovensku a v okolitých krajinách, v minulosti bola členom Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr. Stanislav Macko z asociácie potvrdil, že momentálne už členom nie je.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Problémy cestoviek

Ekonomika

Teraz najčítanejšie