Denník N

Bez varovania a šance niečo vysvetliť. EÚ zmrazila majetok podnikateľa Hambálka, ktorý pomáhal Putinovým vlkom

Jozef Hambálek (vpravo) na jednom zo starších motorkárskych zrazov v Rusku s vodcom Nočných vlkov Zaldostanovom. Foto – Facebook J. Hambálka
Jozef Hambálek (vpravo) na jednom zo starších motorkárskych zrazov v Rusku s vodcom Nočných vlkov Zaldostanovom. Foto – Facebook J. Hambálka

Na európskom sankčnom zozname Rusov blízkych Putinovi je slovenský občan. Jozef Hambálek tvrdí, že mu tým zlikvidovali obchod s motorkami a zasiahli do bežného života.

Vo štvrtok 21. júla schválili zástupcovia európskych štátov nový balíček sankcií, ktoré reagujú na Putinovu agresiu voči Ukrajine. Okrem iných opatrení pridali na sankčný zoznam ďalšie desiatky ľudí, ktorí pomáhali záujmom Kremľa.

„Na zozname sú aj vysokopostavení vojenskí velitelia a personál, politici vymenovaní na ukrajinských územiach, ktoré obsadilo Rusko, členovia nacionalistického motocyklového klubu Noční vlci, propagandisti a poprední podnikatelia,“ oznámila Rada EÚ.

Súčasťou tejto skupiny je aj slovenská spojka Nočných vlkov – trnavský podnikateľ a motorkár Jozef Hambálek, ktorý je vo svojej komunite známy pod prezývkou Džono. Zapísanie na sankčný zoznam pocítil okamžite.

Už na druhý deň vydal slovenský úrad geodézie a kartografie oznámenie, že Hambálek má „obmedzený výkon vlastníckeho práva“ na svojom rodinnom dome na okraji Trnavy.

Postupne mu štát zmrazil bankové účty, podiely vo firmách a podľa advokáta mu odtiahli aj niekoľko áut. Vo štvrtok potom Hambálek zverejnil list, v ktorom mu Západoslovenská energetika oznamuje, že jeho firmu odpojí od elektriny a plynu.

Dôvod? Vykonanie medzinárodnej

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Noční vlci

Vojna na Ukrajine

Slovensko

Teraz najčítanejšie