Denník N

Fico sa vrátil k Tisovi do roku 1939

Smeru by sa určite nepáčilo, keby polícia bez dôkazov sledovala každého jeho člena len preto, že niektorí kradnú. Jeho predseda však to isté v zmysle kolektívnej viny chce urobiť nevinným moslimom.

Po skúsenostiach s holokaustom si každý jeden politik so štipkou zodpovednosti dáva veľký pozor, ako sa vyjadruje o iných národoch a náboženstvách. Uplynulý víkend na Slovensku toto užitočné tabu prelomil. To vtedy, keď predseda vlády Robert Fico v protiutečeneckom amoku na TA3 vyhlásil túto hanebnosť: „Monitorujeme každého jedného moslima, ktorý sa nachádza na území Slovenskej republiky.“

V právnom štáte je pritom dobrým zvykom monitorovať len tých, pri ktorých existuje dôvodné podozrenie, že by mohli byť pre spoločnosť akokoľvek nebezpeční. No nikdy to nesmie byť plošné rozhodnutie namierené proti všetkým príslušníkom konkrétnej komunity. Predseda Smeru v priamom rozpore s týmto pravidlom uplatnil na moslimov pravidlo kolektívnej viny.

Tvrdí síce, že cieľom jeho tvrdej politiky je, aby u nás nesilneli extrémisti, ale sám sa stáva jedným z nich. Takéto štvanie proti nevinným navyše nesmeruje k potláčaniu extrémistov, ale k ich vyrábaniu z inak mierumilovných ľudí, ktorí nie sú zlí, len sa celkom pochopiteľne boja.

Robert Fico však nerobí nič iné než iný slovenský velikán dávno pred ním. Aj Jozef Tiso Slovákov štval proti všetkým Židom bez ohľadu na to, či mali päť rokov, alebo 95, bez ohľadu na to, či mali v roztrhaných nohaviciach päť halierov, alebo päť miliónov v zlate. Všetci bez výnimky boli rovnako zlí len pre svoj pôvod.

Ak predseda Smeru za riziko považuje automaticky každého moslima, potom robí to isté. On totiž nevraví, že chce sledovať podozrivých migrantov a radikálov – čo by bolo v poriadku -, on vraví o „všetkých moslimoch“, teda aj takých, čo tu pokojne žijú dlhé roky, majú rodiny, majetok a poctivé živobytie.

Premiér sa snaží pôsobiť ako silný vodca, lenže potáca sa pritom na hrane Trestného zákona, ktorý považuje za trestný čin podnecovanie k neznášanlivosti k niektorej rase, národu, etnickej či náboženskej skupine.

Je možné, že Fico iba tára a žiadne monitorovanie všetkých moslimov sa nekoná. V takom prípade sa problém týka len jeho. Lenže ak silové zložky naozaj sledujú „každého jedného moslima“ vrátane detí, žien a starcov len pre ich pôvod, aj ony v takom prípade potácajú sa na zlej strane zákona spolu s ním.

Je to o to absurdnejšie, že čisto štatisticky je podiel nečestných a spoločensky nebezpečných členov strany Smer na ich celkovom počte pravdepodobne vyšší, než je podiel radikálnych moslimov medzi všetkými vyznávačmi islamu.

Preto ak si Robert Fico želá pokračovať v tomto duchu, riskuje, že mu to raz niekto vráti. Niektorí členovia jeho strany totiž balia peniaze do alobalu, iní obhajujú zlodejstvá pri IT projektoch, ďalší zas tunelujú eurofondy atď. Máme len preto teraz sledovať všetkých členov Smeru? Ak by sme sa riadili spôsobom uvažovania jeho predsedu, potom áno.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovenský štát

Útok v Paríži

Komentáre

Teraz najčítanejšie