Denník N

Aký majú strany potenciál: Smer má šancu u voličov Hlasu aj Republiky, Sme rodina je prijateľnejšia než OĽaNO

Potenciál Smeru aj Hlasu sa blíži k 30 percentám, priblížiť by sa k tomu číslu mohli, len ak by jedna strana brala voličov druhej. Súčasní voliči SaS, PS či OĽaNO nemajú Hlas medzi stranami, ktoré by boli ochotní voliť.

Letná vládna kríza zatiaľ neviedla k výraznejším výkyvom v podpore politických strán. Na prvom mieste sa naďalej drží Hlas Petra Pellegriniho, druhý je Smer pred SaS, nasledujú Progresívne Slovensko, OĽaNO a hnutie Sme rodina Borisa Kollára.

Ukazuje to volebný model prieskumnej agentúry Ipsos, ktorý poskytli Denníku N. Agentúra uskutočnila prieskum medzi 29. júlom a 8. augustom formou internetového dotazníka. Okrem klasického modelu volebnej podpory politických strán merala aj ich volebný potenciál, teda množinu voličov, ktorí by za istých okolností boli ochotní stranu voliť.

Ipsos je celosvetovo jedna z najväčších prieskumných agentúr, jej slovenská pobočka teraz vstupuje aj do politických prieskumov.

Vyklikajte si možné koalície, odoberajte a pridávajte strany

Podľa Ipsosu by začiatkom augusta získal Hlas 17,2 percenta hlasov, Smer vyše 15 percent a SaS by volilo asi 12 percent voličov. Štvrté Progresívne Slovensko by získalo 11 percent, vládne OĽaNO takmer 8 a strana Republika približne 7 percent. So šiestimi percentami by sa do parlamentu dostali ešte Sme rodina a KDH.

Nižšia účasť nahrá Smeru

Ipsos sa na volebnú podporu strán pozeral viacerými spôsobmi. Základné dáta agentúra vypočítala zo vzorky ľudí, ktorí povedali, že sa „určite alebo skôr“ zúčastnia volieb.

No popritom pripravila aj prepočet, kam zarátala len tých ľudí, ktorí sú dnes pevne rozhodnutí dostaviť sa k voľbám. Výsledky sa dramaticky nelíšia, no predsa vidno drobné posuny.

V takomto prípade by mal šancu vyhrať voľby Smer,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hlas

KDH

OĽaNO

Prieskumy preferencií

Progresívne Slovensko

Republika

SaS

Sme rodina

Smer

Slovensko

Teraz najčítanejšie