Denník N

Francúzsky analytik: Tu vôbec nejde o utečencov. Fico len šíri strach, je to znepokojivé

Spájať teroristické útoky s utečeneckou krízou len šíri strach a neprináša nič dobré, hovorí francúzsky analytik Martin Micholet. Foto – AP
Spájať teroristické útoky s utečeneckou krízou len šíri strach a neprináša nič dobré, hovorí francúzsky analytik Martin Micholet. Foto – AP

Útoky na mesto Rakka sú len francúzskym PR cvičením, hovorí francúzsky analytik Martin Michelot, ktorý vedie výskum v pražskom Inštitúte pre európsku politiku EUROPEUM.

Ako ste sa dozvedeli o útokoch?

Priletel som na letisko, keď som sa cez telefón dozvedel, že Paríž čelí útokom. Bez ďalších detailov bolo jasné, že ide o koordinované útoky. Najprv som pocítil beznádej, že sa znovu objavil teror, a zároveň som dúfal, že moji blízki sú v poriadku. To bol prvý pocit. Všetci moji priatelia aj rodičia boli v tom čase v Paríži. Našťastie, všetci boli v poriadku, aj vďaka sociálnym sieťam sa rýchlo dostali z ulíc domov. Tie útoky boli pre mnohých z nás veľmi osobné. Reštauráciu Le Petit Cambodge, či divadlo Bataclan som poznal veľmi dobre. Teroristi zasiahli obvody plné mladých ľudí, ktorí veľmi dobre chápu a podporujú utečencov vo Francúzsku. To je zásadná vec.

Môže sa nálada vo Francúzsku otočiť proti utečencom?

Nemyslím si to. Politici dali jasne najavo, že toto sa nemôže spájať s utečeneckou krízou. Je to tak z veľmi jednoduchého dôvodu, keď vidíte, kto boli atentátnici. Jednoznačne to nesúvisí s migráciou. Väčšina z útočníkov sa narodila vo Francúzsku, niektorí žili v Belgicku, aj ten pas utečenca zo Sýrie, ktorý sa objavil pri štadióne, bol falošný. Aj preto sa to vo Francúzsku nebude spájať s migráciou.

Líderka radikálnej pravice Marine Le Penová to však vidí inak. Neposilní ju to?

Bezpochyby nejakú šancu rásť má. Už počas útokov jej Národný front „tweetoval“, že to je zodpovednosť hlavných, mainstreamových strán. Doslova sa snažil získať politické body na mŕtvych telách v uliciach. To sa dá len odsúdiť a reakcia ľudí proti tomu bola veľmi silná. Druhý aspekt je, že Marine Le Penová na toto nemá odpoveď. Jej prístup je veľmi vzdialený Francúzsku – zavrieť sa. Toto však nie je  naša francúzska mentalita. Nemyslím si, že na tom získa.

A čo v prípade falošného pasu, s ktorým údajne ako utečenec prešiel cez Grécko a Srbsko jeden zo samovražedných atentátnikov? Nehrozí, že ISIS využíva utečeneckú vlnu na infilitráciu v Európe?

Existuje rozsiahla dokumentácia, ktorá ukazuje, ako silno Daesh (arabský akronym pre ISIS, ktorí používajú aj Francúzi) opovrhuje utečencami. Títo ľudia, ktorí utekajú v tisícoch do Európy, riskujú svoje životy, aby sa dostali preč od Daesh. Podkopávajú tak myšlienku, že kalifát je útočiskom pre moslimov. Zároveň ešte vôbec nie je potvrdené, že bombový útočník bol utečencom, alebo vystupoval ako utečenec. Ich pasy sú často kradnuté a sýrsky pas má v tejto chvíli značnú hodnotu, keďže môže pomôcť ľahšie sa dostať do Európy. Samozrejme, tá možnosť tu je a zlé jablko môže byť naozaj skryté v skupine utečencov. Len v kombinácii s efektívnou kontrolou na hotspotoch, posilnení externých hraníc a mimoriadne zvýšenej činnosti tajných služieb, sa také infiltrovanie dá odhaliť.  (Aktualizované 16:20 – Francúzsky prokurátor v pondelok potvrdil, že na futbalovom štadióne zabíjal muž, ktorý mal prísť do Grécka v októbri, zhodujú sa otlačky prstov, pozn. red.).

Čo bol hlavný odkaz ISIS, šíriť strach, vyvolať konflikty s utečencami?

Utečeneckú krízu by som do toho vôbec nezahŕňal. Ak počúvate ľudí, ktorí boli v Bataclane, tí kamikadze, čo tam zabíjali, o nich nič nehovorili. Stále opakovali, že je to revanš za Sýriu, že ide o útok ISIS za politiku prezidenta Hollanda. Má to byť pomsta, za to, čo sa deje v Sýrii a druhý cieľ bol vyvolať strach medzi Francúzmi. Báť sa ísť von a mať strach, že sa znovu niečo môže stať. Tretí cieľ môže byť regrutovanie. Ukazujú tak, že majú schopnosť zasiahnuť ľudí, že vedia byť efektívni a to niektorých ľudí láka. Preto také útoky môžeme vnímať aj ako nábor.  

Francúzsky analytik MAertin Michelot, v Paríži pracuje ako expert German Maershall Found, v Prahe vedie výskum think-tanku Europeum. FOTO - GMF
Francúzsky analytik Martin Michelot, v Paríži pracuje ako expert pre German Marshall Fund, v Prahe vedie výskum think-tanku Europeum. Foto – GMF

Prečo je medzi francúzskymi moslimami toľko džihádistov, Čo ich láka na boji na strane ISIS?

Zjednodušene sa dá povedať, že za to môže aj pocit beznádeje, neúspech pri integrácii, minimum možností zapojiť sa sociálne či ekonomicky do spoločnosti. Vo Francúzsku, Dánsku či Holandsku je to podobné. Organizácie ako ISIS im dodávajú dôležitosť.  

Je to znak, že multikulturalizmus nefunguje, ako často tvrdia jeho kritici?

Vôbec. Je to extrémne nefér povedať, že multikulturalizmus či francúzska integrácia nefunguje. Zovšeobecnili by sme tak prípad 15 teroristov na celú komunitu. Vo Francúzsku žije niečo medzi šesť až sedem miliónmi moslimov. Väčšina z nich vedie život ako všetci ostatní, mierumilovne praktizujú svoje náboženstvo. Nemôžete napchať sedem miliónov moslimov do jedného vreca, že sú teroristi. Aj moslimovia cez víkend spievali francúzsku hymnu a smútili za obete.

Väčšina západných lídrov nespája teroristické útoky s migrantmi, v strednej Európe je to však inak. Poľský minister zahraničných vecé už hovoril o zavretí sa pred utečencami, ako o zdroji terorizmu o nich hovorí opäť slovenský premiér. Robert Fico tvrdí, že dal sledovať každého moslima. Čo si o tom myslíte?

Ťažko sa mi na to hľadajú adekvátne slová, veľmi ostro to odsudzujem. Takýto prístup len šíri strach a robí  ľudí ešte vyľakanejšími. Je to extrémne zlé. Počul som vyhlásenia oboch politikov, takéto vyjadrenia nemôžu viesť k ničomu pozitívnemu. Najdôležitejšie je ukázať, že teroristi nevyhrajú, že sa nedáme vystrašiť. Komentáre Roberta Fica len vyvolávajú strach a paniku. Chápem, že v marci máte na Slovensku voľby , ale toto je veľmi znepokojujúce a poľutovaniahodné.   

Nehrozí, že sa hranice Európy ešte viac opevnia?

Najväčšou výzvou vo viacerých európskych krajinách, ako Francúzsko či Belgicko, je práca tajných služieb. Mali by robiť určite oveľa viac, aby identifikovali hrozby. Posilneniu schengenských hraníc sa asi nebude dať zabrániť.

V nedeľu v noci Francúzi rozbehli bombardovanie v bašte ISIS, v meste Rakka. Znamená to, že sa teraz budú ešte viac angažovať vo vojne v Sýrii?

Bombardovanie mesta Rakka vnímam skôr aako PR cvičenie, než reakciu na krízu. Je nemožné z vojenského pohľadu za 36 hodín identifikovať ciele, ktoré treba bombardovať. Na to je potrebné dlhodobé úsilie spravodajských služieb. Nedeľné útoky sú v podstate pokračovaním operácií, ktoré Francúzi už v Sýrii rozbehli. Teraz do Perzského zálivu vplávala ich vojenská lietadlová loď. Som však presvedčený, že Francúzi ešte zintenzívnia akcie, to už bolo v pláne predtým.  Otázka je, ako veľmi ešte môžeme vstúpiť do vojny v Sýrii. Francúzsko už zasiahlo v Mali, v strednej Afrike aj v Líbyi. Nemáme veľa možností zosilniť operácie bez medzinárodnej spolupráce. O to sa teraz budú snažiť francúzski politici, aby získali ešte väčšiu podporu na útoky proti ISIS.

Pripúšťate aj pozemnú operáciu a vtiahnutie NATO do konfliktu? Paríž môže argumentovať článkom päť o tom, že naňho zaútočili a treba ho brániť.

To je správna otázka, ktorú sme si s postupným nástupom ISIS kládli už skôr. Nasadenie pozemných jednotiek je určite veľké pokušenie. Lenže problém je v tom, že Francúzi nemajú dosť ľudí ani výzbroje, aby sa mohli do veľkej pozemnej operácie pustiť sami. Treba sa tiež pozrieť na skúsenosti z Líbye, nemá zmysel začať pozemnú operáciu, keď nebudete pripravený na vývoj, ktorý bude nasledovať. Keby sa rozbehla rozsiahla operácia proti ISIS a skončilo by sa to  o šesť mesiacov s nulvým výsledkom,  bolo by to veľmi demoralizujúce. Medzinárodné spoločenstvo bude veľmi opatrné. V hre bude aj hľadanie riešení spolu s Baššárom Asadom a Ruskom. Aj preto sa Obama stretol v Turecku na samite G-20 s Putinom.

V Únii zaznieva názor, že ruský vstup do Sýrie len skomplikoval riešenie vojny, keďže Kremeľ stojí za mužom, ktorý sa považuje za vinníka vojny, a ešte to zhorší utečeneckú krízu. Ako to je?

Medzi Tureckom, Jordánskom a Libanonom máme štyri milióny utečencov, už teraz je to zlé a nemáme plán čo s tým. Samozrejme, Rusko svojou intervenciou ešte viac skomplikovalo vyjednávania. Obzvlášť, keď si uvedomíme, že Hollande je radikálne proti Asadovi. Neexistuje ľahké riešenie, aké tu bolo možno pred dvomi rokmi. Teraz musíme čeliť realite, že tam Rusi sú. Musíme mať tiež na mysli dlhodobú perspektívu, čo bude, aj keby sa nám podarilo poraziť ISIS.   

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie