Denník N

Fico smútil s Francúzmi, tí ho kritizujú za reči o imigrantoch (+ video)

Bratislava, 16. 11. 2015. Predseda vlády Robert Fico pred francúzskou ambasádou. Foto N – Tomáš Benedikovič
Bratislava, 16. 11. 2015. Predseda vlády Robert Fico pred francúzskou ambasádou. Foto N – Tomáš Benedikovič

Horšie ako Le Penová, extrémizmus. Aj o tom sa hovorilo po minúte ticha pred francúzskou ambasádou. Fico zasa rečnil o Breivikovi ako o výnimke spomedzi útokov moslimov.

Francúzi žijúci na Slovensku, ale aj ďalší súcitiaci celý víkend nosili spontánne pred francúzsku ambasádu sviečky a kvety. Na popud ambasády sa tu skupinky ľudí zastavili aj v pondelok na pravé poludnie, vzdať úctu obetiam teroristických útokov v Paríži minútou ticha.

Na francúzsku výzvu, ktorá koreluje s výzvou hláv štátov a predsedov členských štátov Únie, zareagoval aj premiér Robert Fico. Po minúte ticha pred ambasádou rečnil aj o tom, prečo považuje za potrebné monitorovať moslimov na Slovensku.

Video: Francúzi reagujú na Fica: Ani Le Penová by nepovedala to, čo on 
autor: Martina Pažitková

„Dajme nabok emócie a čudné pocity. To, čo sa stalo vo Francúzsku, je náznakom niečoho, čomu môže Európa čeliť v nasledujúcich mesiacoch a rokoch. Preto využívanie všetkých legálnych možností v boji proti terorizmu, to sú veci, na ktoré budem klásť dôraz. Či sa niekto cíti dotknutý, zopakujem, všade tam, kde budeme pociťovať túto potrebu, budeme monitorovať,“ odpovedal novinárom na otázky o svojich výrokoch o sledovaní moslimov na Slovensku.

Premiér svoje vyjadrenia oprel aj o to, že s výnimkou prípadu Breivik „prakticky vždy ide o moslimov“, kto stojí za masakrami.

Útočníci boli aj Francúzi, mohli mať propagandu z internetu

Keď sme sa spýtali Francúzov, ktorí si prišli minútou ticha tiež uctiť pamiatku svojich krajanov, zistili sme, že to s moslimami niektorí nevidia tak ako premiér Fico.

Claire, ktorá žije na Slovensku už tri roky, riešenie nevidí práve v monitorovaní moslimov na Slovensku, ale skôr priamo v Sýrii. Claire upozorňuje, že viacerí z páchateľov piatkových útokov boli Francúzi, čiže ľudia, ktorí v krajine už roky žili. Nebezpečná propaganda Islamského štátu sa k nim mohla dostať napríklad cez internet, uvažuje Claire.

Pôvodom Francúzka chápe, prečo sa ľudia na Slovensku  migrantov boja. Na rozdiel od Francúzov nemajú skúsenosti so spolužitím s migrantmi. Všetko, čo o nich vedia, majú z televízie a tam sa vždy vysiela iba o tých, ktorí stoja za rôznymi útokmi či inými problémami. Pritom väčšina moslimov je iná. „Aj moja pestúnka bola moslimka,“ dodala Claire.

Horší než Le Penová

Minútou ticha prišiel vzdať hold obetiam z Paríža aj šéf bratislavskej palacinkárne Chez Amélie Frédéric Miskiewicz. Opakoval, že „to, čo nastalo v Paríži, ľudia zo Sýrie zažívajú stokrát silnejšie – u nich je vojna“.

Premiérove výroky sú podľa Francúza, ktorý u nás žije už 20 rokov, horšie ako slovník francúzskej nacionalistickej političky Marine Le Penovej.

„Tých pár slov, čo som počul, ma šokovalo. Ani Le Penová by nepovedala takéto slová, znejú strašne extrémisticky. Možno je to politická vec, idú voľby,“ dodal majiteľ palacinkárne.

Množstvo jeho ďalších krajanov nechcelo príliš hovoriť, prišli vzdať úctu. Monica a Marie majú rodinu v južnom Francúzsku, preto prišli pred ambasádu. Stretli sme aj niekoľko Slovákov. Niektorí len išli okolo, videli, že sa vzdáva pieta, a patrí sa ju tiež vzdať. Pristavovali sa aj hlúčiky turistov.

Okrem iného sa historicky prvýkrát v pondelok o 12.00 celoplošne zastavil na minútu život v trnavskej dcére francúzskeho automobilového koncernu, fabrike PSA Peugeot Citroën. Niečo podobné v závode nemali ani po januárových útokoch na redakciu Charlie Hebdo. Podobne sa mala minúta ticha vzdať aj v ostatných závodoch koncernu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Protiteroristické zákony

Útok v Paríži

Slovensko

Teraz najčítanejšie