Denník N

Ministerka Kolíková: Víťaz nemôže všetko, nekradnúť nestačí (+video)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (za SaS) sa v piatok zúčastní na rokovaniach o ďalšom fungovaní štvorkoalície. V rozhovore ministerka hovorí o:

  • Marošovi Žilinkovi a o tom, či je správne, že zákon umožňuje generálnemu prokurátorovi kandidovať za prezidenta,
  • aké nevyspytateľné sú rokovania s Igorom Matovičom o rozpočte pre ministerstvo spravodlivosti,
  • prečo SaS nemieni už ďalej zostať vo vláde s Matovičom,
  • ako si predstavuje fungovanie SaS v opozícii a čo bude s reformou súdov.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka nepodá návrh na rozpustenie ĽSNS s odôvodnením, že „nehrozí bezprostrednosť rizika pre demokraciu“. Čo si o tomto rozhodnutí aj o zdôvodnení generálneho prokurátora myslíte?

Odôvodnenie nebolo dostatočné, osobitne v situácii, keď prebieha veľká verejná debata o extrémizme, čo súvisí aj s koaličnou krízou. V tejto situácii treba byť extrémne citlivý na všetky otázky, ktoré s tým súvisia, predstavitelia tejto strany boli odsúdení za trestné činy extrémizmu. Oprávnenie dať na súd návrh na rozpustenie politickej strany má len generálny prokurátor. Keď to neurobí, iného niet. Dôvody, ktoré zverejnil, vlastne iba skratku z dôvodov, sú nedostatočné. Ja tie skutkové okolnosti čítam inak. Napríklad otázka politického výtlaku. Práve z tejto politickej strany sú predstavitelia, o ktorých sa momentálne uvažuje, že nakoniec podporia samotnú koalíciu, a teda či na nich koalícia bude stáť alebo nie. S predstaviteľmi, ktorí pochádzajú z kandidátky tejto politickej strany, súvisí podpora návrhu zákona, o ktorom je celá koaličná kríza. Hovoriť o tom, že strana nemá výtlak… Treba to vysvetliť.

Čo hovoríte na argument, že ide o skutky spáchané pred vyhlásením prvého rozsudku Najvyššieho súdu o zamietnutí žaloby na rozpustenie strany a že po tomto rozhodnutí sa strana polepšila?

Treba sa pozerať na aktuálne okolnosti, to je v poriadku. Ale súčasne treba povedať, že to bol práve generálny prokurátor, kto kritizoval kvalitu pôvodného návrhu. Mohol dať novému návrhu kvalitu, ktorá mu tam vtedy chýbala, a prihliadnuť aj na nové okolnosti. V tejto súvislosti hovoriť o tom, že tu nie je žiadny politický výtlak, podľa mňa nesedí.

Generálna prokuratúra na požiadavku, či zverejní podrobnú analýzu, na základe ktorej rozhodla, povedala, že „interné materiály a stanoviská slúžiace na rozhodnutie generálneho prokurátora nie sú verejné a o podstatných skutočnostiach bola verejnosť primerane informovaná“. 

Úprimne, tejto argumentácii vôbec nerozumiem, pretože čo také môže byť v internom dokumente? Je to nezrozumiteľné, a ak je tu jeden, ktorý má to právo a nevyužije ho, tak musí urobiť všetko pre to, aby sme tomu rozumeli. Hádam aspoň ministerka spravodlivosti by mohla rozumieť.

Vypýtate si tie interné materiály z generálnej prokuratúry? 

V tomto momente skôr uvažujem o tom, že by sa zmenila právna úprava a rozšíril by sa zoznam subjektov, ktoré také oprávnenie majú.

Vy ešte uvažujete o nejakom návrhu zákona, ktorý by vám mohol prejsť v parlamente? 

Prinajmenšom môže byť podaný taký poslanecký návrh aj návrh do medzirezortného pripomienkového konania. V tomto momente ministerkou spravodlivosti som, mám nejaký priestor a právomoc, je to moja povinnosť, aby som do posledného dňa v maximálnej možnej miere svoju právomoc využívala tak, aby to slúžilo blahu tejto spoločnosti, a s tým súvisí aj iniciatíva, ktorá by zmenila takúto právnu úpravu.

Čoraz viac sa špekuluje o tom, či Maroš Žilinka nebude kandidovať za prezidenta. Na Facebook fotografuje sám seba na bicykli alebo informuje, na akom je výlete, na pretekoch formuly 1, tiež vyhlásil, že nepodporí dúhový pride. Myslíte si, že je reálne, že by kandidoval?

Neviem sa vyjadriť za Maroša Žilinku, či bude alebo nebude kandidovať. Pravdou je, že právna úprava tomu priestor vytvára, a keď som sa na to pozerala, dosť dobre som nerozumela, prečo sa tomu v zákonnej právnej úprave dal priestor. Zákon vlastne takú možnosť predpokladá. Došlo by k pozastaveniu výkonu funkcie a v absurdnej situácii by sa potenciálne mohlo stať, že generálny prokurátor kandiduje, potom je neúspešný a ďalej pokračuje vo výkone funkcie. Dosť dobre si neviem predstaviť, ako by sme potom naplnili predpoklad nestranného a nezávislého výkonu funkcie generálneho prokurátora. Napríklad aj pri takom oprávnení, ako je návrh na rozpustenie politickej strany, veď aj tá má svojich potenciálnych voličov, ktorí sa môžu vo voľbách uchádzať o vyjadrenie svojej vôle prezidentovi. Takto to nemá byť a zjavne treba zmeniť zákon.

Ale je fakt, že zákon to umožňuje?

Zákon zakazuje politickú činnosť a môže byť zaujímavá debata, čo je vlastne politická činnosť. Je na mieste o tom diskutovať.

Ale zároveň hovorí aj v prípade sudcu, že môže kandidovať za prezidenta, akurát sudca má potom tri mesiace prerušený výkon funkcie, kým prokurátor len mesiac.

Áno. Nevyzradím viac, než treba, ale včera sme o tom mali debatu s poslancom Baránikom, ktorý bol iniciátor zmeny už aj v minulosti.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Mária Kolíková

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Slovensko

Teraz najčítanejšie