Denník N

Dáta z dronov posúvajú armáde: Inváziu sme čakali, z cvičenia sme prešli rovno do akcie, vraví ich hovorca

Hlavným nástrojom Aerorozvidky je oktoptéra postavená podľa vlastného návrhu. Foto – Aerorozvidka
Hlavným nástrojom Aerorozvidky je oktoptéra postavená podľa vlastného návrhu. Foto – Aerorozvidka

K tohtoročným ukrajinským legendám sa už stihla zaradiť skupina IT odborníkov, hekerov a nadšencov bezpilotného lietania, ktorá nesie meno Aerorozvidka.

Jej drony, ktoré si sama navrhla a vyrába – lacnejšie a vo väčšom počte ako armáda –, sú údajne postrachom inváznych jednotiek, pretože sa pred nimi niet kam ukryť.

Ako to je naozaj, čo všetko Aerorozvidka robí a čo má za sebou? Využili sme príležitosť na rozhovor s jej hovorcom.

Volá sa Mychajlo (dohodli sme sa, že nezverejníme jeho celé meno) a má na starosti fundraising, komunikáciu s médiami a so zahraničnými partnermi. Predtým pracoval v IT biznise, členom Aerorozvidky je od roku 2020. Stretli sme sa počas jeho návštevy Česka.

Rovnako ako pri všetkom spravodajstve o vojne na Ukrajine, aj v tomto prípade sú možnosti nezávislého overenia informácií len obmedzené. Využili sme však všetky, ktoré sme mali.

V rozhovore sa okrem iného dočítate:

  • ako sa pomocou dronov, štvorkoliek a Starlinku podarilo niekoľkým desiatkam hazardérov zastaviť prvý útok na Kyjiv;
  • ako to funguje, keď mimovládna organizácia úzko spolupracuje s armádou;
  • na čo sú dobré sovietske protitankové granáty z päťdesiatych rokov;
  • čo majú v počítači ukrajinskí dôstojníci a ako im to pomáha pri bojových akciách.

Ako sa to všetko začalo?

V roku 2014 vznikla na Ukrajine neformálna komunita dobrovoľníkov z oblasti digitálnych technológií, ktorí chceli pomáhať pri obrane svojej vlasti. Zrodila sa v podstate z ducha Majdanu a bola bezprostrednou reakciou na okupáciu Krymu a ruskú podporu separatistov v Luhanskej a Doneckej oblasti.

Zakladateľom jednotky bol Volodymyr Kočetkov-Sukač, pôvodne investičný bankár, ktorý zahynul v akcii v 2015. Väčšina týchto dobrovoľníkov postupne prešla do ukrajinskej armády, kde tak vznikla veľmi inovatívna jednotka zameraná na moderné technológie. Mala dve časti, jednu zameranú na IT a druhú na bezpilotné lietadlá, teda drony. IT časť jednotky postupne vyvinula systém situačnej orientácie, dnes známy pod názvom Delta.

Jednotka bola v roku 2019 rozpustená vtedajším ministrom obrany, súviselo to s korupčným škandálom… Viete, to je postsovietske dedičstvo, ktoré ešte stále máme, generáli s veľkými bruchami… A IT časť prešla

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Technológie

Vojna na Ukrajine

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie