Denník N

Vývoj bojov (169. deň): Ak Ukrajinci plánujú naozaj veľkú ofenzívu, kráti sa im čas

Ukrajinské tanky počas oddychu. Foto - ukrajinský generálny štáb
Ukrajinské tanky počas oddychu. Foto – ukrajinský generálny štáb
  • Čo hovorí o načasovaní protiofenzívy história.
  • Pri Iziume sa možno deje niečo nádejné + mapa oblasti.
  • Letisko Saky je prevádzkyschopné, ale letectvo Čiernomorskej flotily je výrazne oslabené.
  • Mapa dňa – Rusi spolu s územím kradnú aj nerastné bohatstvo Ukrajiny.
  • Videá dňa – ukrajinské propagandistické video – ale pravdivé; Rusi tesne minuli francúzsku húfnicu, odvážny vojak sa rozhodol zachrániť ju; ukrajinský tank také šťastie nemal; keď Rusi „oslobodzujú“, ničia všetko do tla – útok termobarickými raketami na Pisky; taktika nasadenia raketometu TOS-1A v sprievode s najmodernejším ruským tankom; ukrajinský dron ničí ruské zariadenie určené na ničenie dronov.
  • Zapnite si odber seriálu o vývoji bojov na Ukrajine jedným klikom.

Aj dnes prinášame zhrnutie situácie na bojisku zostavené z informácií rôznych ministerstiev obrany a nezávislých analytikov. Informácie v tomto texte sú zhrnutím výsledkov bojov za štvrtok 12. augusta. Aktuálny stav na niektorých miestach už môže byť iný.

Prehľad potvrdených strát je na konci článku.

O načasovaní neistej ukrajinskej ofenzívy. Vojna je v štádiu, keď síce prebiehajú dva väčšie pokusy o útok, ale ani jeden nevedie k výrazným zmenám v rozložení síl.

Rusi na Donbase týždne útočia na Bachmut, Siversk a pri Donecku. Ukrajinci zas v Chersonskej oblasti oslobodili niekoľko desiatok obcí, ale v celkovom kontexte ich aktivity na sever a západ od Chersonu zatiaľ nepriniesli zásadný zvrat v situácii.

Vďaka moderným západným zbraniam dosahujú veľké úspechy v ničení ruských skladov, veliteľských stanovíšť a zásobovacích trás (mosty cez Dnipro), ale nijako sa to neprenieslo do schopnosti oslobodzovať väčšie územia. Ukrajinskej armáde chýbajú ťažké zbrane potrebné na úspešnú ofenzívu a ruská armáda má stále dostatok delostrelectva, aby pokus o ňu zastavila.

Akékoľvek úsilie o odhad budúceho vývoja sťažuje, že nevieme nič o ukrajinských plánoch. Nevieme, či ofenzívu pri Chersone naozaj pripravujú; nevieme, či ju pripravovali, ale ruská reakcia v podobe presunu vojsk ju zmarila; nevieme, či je ten presun práve súčasťou plánu a vlákania Rusov do pasce; nevieme, či v pláne nie je útok úplne inde atď. Čo však poznáme, je faktor času. A ten Ukrajincom veľmi nepraje. Ak naozaj chystajú niečo veľké, mali by sa poponáhľať.

Vysvetlenie prečo: Ako zdôvodnenie dobre poslúžia skúsenosti s bojmi

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie