Denník N

Moskva sa pri Chersone chytá do pasce

Ruskí vojaci strážia vodnú elektráreň pri Novej Kachovke v Chersonskej oblasti. Približne týmto smerom ide ukrajinský pokus o ofenzívu. Foto - TASR/AP
Ruskí vojaci strážia vodnú elektráreň pri Novej Kachovke v Chersonskej oblasti. Približne týmto smerom ide ukrajinský pokus o ofenzívu. Foto – TASR/AP

Referendum pod dohľadom HIMARS-ov sa nedá uskutočniť.

Autor je vojenský expert, politológ, profesor na pražskej metropolitnej univerzite

Prečo sa ukrajinské jednotky neponáhľajú so spustením celoplošnej ofenzívy na Cherson a ako sa ničí ruská logistika v regióne.

Cieľ – Cherson

Pred mesiacom, 10. júla, ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov v rozhovore pre londýnske noviny Times uviedol, že Volodymyr Zelenskyj dal vojenskému veleniu pokyn na vypracovanie plánu na oslobodenie južnej Ukrajiny. Poslanci ruskej Štátnej dumy rýchlo vyhlásili, že táto smernica ukrajinského prezidenta je dôkazom „agónie“ Ukrajiny. Čoskoro však perspektíva ofenzívy ukrajinských ozbrojených síl na juhu a oslobodenie Chersonu začali v Moskve vyvolávať obavy, ktoré sa premenili na paniku.

Reznikov povedal ešte jednu novinku: do radov ozbrojených síl bolo zmobilizovaných 700-tisíc ľudí. Nestalo sa tak náhodou: ukrajinský minister obrany dal jasne najavo, že v relatívne krátkom čase, keď novopovolaní vojaci a dôstojníci prejdú potrebným výcvikom, budú zaradení do jednotiek a útvarov vrátane tých novovytvorených a dostanú západnú výzbroj, bude víťazstvo Ukrajiny zaručené. Dalo sa tiež odôvodnene predpokladať, že v najbližších týždňoch alebo mesiacoch budú ukrajinské ozbrojené sily (OSU) schopné viesť úspešné operácie na juhu, hoci v obmedzenom rozsahu, ktorý si nevyžaduje použitie všetkých 700-tisíc vojakov.

Od polovice júla začali ukrajinské médiá, politici a armáda hovoriť o blížiacej sa ofenzíve na Cherson ako o hotovej veci, ktorá sa má uskutočniť takmer v priebehu niekoľkých týždňov. A 19. júla ukrajinské ozbrojené sily zasadili prvý úder z raketometov HIMARS, ktoré nedávno dostali od Spojených štátov, na Antonivskom moste, ktorý spája (spolu s priechodom pri priehrade Kachovskej elektrárne) pravý, západný breh Dnipra s ľavým brehom. Inými slovami, perspektíva ukrajinskej ofenzívy na juhu nadobudla praktickú podobu. Zároveň sa ukrajinským silám podarilo postúpiť o jeden a pol kilometra juhovýchodne od Mykolajiva.

Priebeh ofenzívy na Cherson

Scenár vojenských akcií na juhu, ako ho vnímali analytici a novinári na Ukrajine, predpokladal, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie