Denník N

Za útokom na Salmana Rushdieho nie je len fatva, ale vyhrotený svet

Salman Rushdie v roku 2011. Foto - David Shankbone
Salman Rushdie v roku 2011. Foto – David Shankbone

Autora Satanských veršov už neohrozuje len jeho najznámejšie dielo.

Ortieľu, ktorý nad ním vyhlásili pred vyše 33 rokmi, sa mu až doteraz darilo vyhýbať. Spisovateľa Salmana Rushdieho v piatok počas prednášky v New Yorku napadol 24-ročný muž. Utrpel viacero bodných rán, okamžite ho previezli do nemocnice a operovali.

Útočníka na mieste zadržali a na základe aktivít na sociálnych sieťach odhalili jeho sympatizovanie s šiitským extrémizmom a Iránskymi revolučnými gardami.

Pod sekerou fatvy

Výzvu na usmrtenie a peňažnú odmenu na Rushdieho hlavu vzniesol vo forme fatvy iránsky revolučný vodca ajatoláh Chomejní 14. februára 1989. Dôvodom bol Rushdieho román Satanské verše (1988), ktorý vyvolal vlnu protestov medzi moslimami a bol označený za dielo, ktoré je proti islamu, profétovi a Koránu.

Aj po Chomejního smrti výzva pretrvala napriek tomu, že sa od nej v roku 1998 dištancoval iránsky prezident Chátamí. Zdôvodnením platnosti má naďalej byť to, že fatvu môže odvolať len ten, kto ju vyhlásil. A ten je po smrti. Ešte v roku 2016 odmenu za Rushdieho hlavu zvýšili na vyše štyri milióny dolárov.

Fatva sa netýkala len autora, ale všetkých, ktorí by sa podieľali na šírení jeho diela. Viacerých vydavateľov a prekladateľov diela napadli, japonský prekladateľ  Hitoshi Igarashi zraneniam podľahol. Samotný Rushdie sa stiahol do anonymity, ukrýval sa na rôznych miestach a žil pod policajným dohľadom. Po roku 2010 však už permanentnú ochranu nevyužíval.

Temné strany náboženstiev

Aktuálny brutálny čin je možné vnímať ako pokus o naplnenie nikdy nezrušenej výzvy na zabitie, vylúčiť sa nedá ani súvislosť s nedávnym usmrtením vodcu al-Káidy. Určite však ide o prejav prehlbujúcej sa polarizácie sveta a bujnejúcich kultúrnych vojen.

Prispel k tomu Rushdie sám?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Knihy

Kultúra

Teraz najčítanejšie