Denník N

Desaťkrát ho bodol nožom a tvrdí, že je nevinný. Útok na autora Satanských veršov Rushdieho je aj útokom na slobodu slova

Salman Rushdie v roku 2011. Foto - David Shankbone
Salman Rushdie v roku 2011. Foto – David Shankbone

Salman Rushdie sa podľa aktuálnych informácií prebral, už nie je pripojený na ventilátor a môže rozprávať.

Keď indicko-britský spisovateľ vydal v roku 1988 knihu Satanské verše, vyvolalo to rôzne reakcie. V kruhoch extrémistických islamistov a režimu iránskeho revolučného vodcu ajatolláha Chomejního pozitívne neboli. Práve naopak: Chomejní na Rushdieho vypísal fatvu, lebo Satanské verše považoval za útok na islam, proroka a Korán.

Rushdie vtedy žil v Londýne a okamžite sa dostal pod 24-hodinovú policajnú ochranu. Úkryt menil každé tri dni, až kým preňho nepripravili dostatočne bezpečné útočisko.

Ubehlo vyše tridsať rokov, Chomejní medzičasom zomrel a spisovateľ sa už dávno začal aj ukazovať na verejnosti.

Lenže fatva stále platí. V piatok ho počas prednášky v New Yorku dobodal 24-ročný muž, ktorý na sociálnych sieťach sympatizoval so šiitským extrémizmom a s Iránskymi revolučnými gardami.

Rushdieho previezli do nemocnice a podľa aktuálnych informácií sa už prebral aj rozprával s políciou, kým útočník na súde tvrdil, že je nevinný.

Na islam sa snažím nemyslieť

Podľa editora BBC Aleema Maqboola si Rushdie chcel v Satanských veršoch posvietiť na skúsenosti s prisťahovalcami. Niektorých moslimov však urazilo zobrazovanie proroka Mohameda a spochybňovanie podstaty zjavenia Koránu ako Božieho slova.

Témou románu je náboženstvo ako mocenská doktrína. Historicky boli takzvané satanské verše nevhodnými veršami, ktoré boli z Koránu vynechané, lebo ich Mohamedovi pošepkal Satan. Rushdie to postavil do roviny, v ktorej si Mohamed z čisto obchodníckeho hľadiska uvedomuje,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Knihy

Svet

Teraz najčítanejšie