Denník N

Rozhodoval o pokarhaní Lipšica: Sudca nemá dávať právne rady, s advokátmi by som nešiel na zabíjačku

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Ako advokát sa pozeral na spisy očami klienta. Ako sudca musel toto nazeranie zmeniť a práve to bola najťažšia výzva uplynulého necelého roka. Z profesora a advokáta Petra Potáscha sa totiž stal sudca Najvyššieho správneho súdu, ktorý ako člen disciplinárneho senátu rozhodoval aj o vine a potrestaní špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica. Či práve to bol najťažší prípad, dočítate sa v rozhovore so sudcom Potáschom. Rozpráva aj o tom:

  • či sa naplnili obavy kritikov, že nováčikovia-nesudcovia nezvládnu štart Najvyššieho správneho súdu;
  • či by išiel na mediálne známu „zabíjačku“, kde sa popri právnikoch a sudcoch ocitol aj Marian Kočner;
  • aké reakcie mali študenti práva po zverejnení Kočnerovej Threemy a obvinení mnohých sudcov;
  • ako dokáže odolávať verejnému tlaku a či ho pociťoval pri rozhodovaní v disciplinárnom konaní špeciálneho prokurátora.

Najvyšší správny súd začal naplno fungovať v auguste minulého roka, vy ste sa pridali ku kolegom o pár týždňov neskôr. Aké boli začiatky? 

Pre mňa náročné. Akákoľvek zmena pracoviska či pôsobiska má dva rozmery. Sú tam očakávania, ale aj rešpekt pred tým, do čoho sa púšťate. Ani z inštitucionálneho hľadiska nebolo ľahké zriaďovať nový súd s víziou, že do niekoľkých mesiacov sa sťahuje do nových priestorov. Bol to teda náročný začiatok, ale podľa mňa dobre zvládnutý.

Keď sa vás laik opýta, na čo vlastne potrebujeme Najvyšší správny súd, čo mu poviete? 

Štandardne hovorím, že rozhodujeme najmä spory medzi fyzickými a právnickými osobami na jednej strane a nositeľmi verejnej moci na druhej strane. Znamená to, že ak napríklad občania majú problémy so štátnymi orgánmi, samosprávou, tak je veľký predpoklad, že skôr či neskôr tá vec skončí u nás. Ak to teda budú chcieť „ťahať“ až na tú najvyššiu súdnu inštanciu v rámci správneho súdnictva.

Čiže chránite občana pred nevôľou štátnych orgánov? 

Preskúmavame najmä zákonnosť činnosti a rozhodovania orgánov verejnej správy.

Aký prípad, ktorý Najvyšší správny súd rozhoduje v tejto chvíli, považujete za zásadný – taký, ktorý môže mať vplyv na celú spoločnosť? 

Neviem hovoriť za kolegov, ale náš senát má celkom zaujímavé environmentálne prípady. V blízkej budúcnosti nás čaká aj prvý prípad, ktorý sa bude týkať otázok spojených so zmenou

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Najvyšší správny súd

Reforma súdnictva

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie