Denník N

Ruskí turisti by mali zostať doma

Z mítingu Smeru na Slavíne 10. apríla 2022. Foto N - Tomáš Benedikovič
Z mítingu Smeru na Slavíne 10. apríla 2022. Foto N – Tomáš Benedikovič

Zákaz prekročiť hranice je tvrdý, ale poukazuje na zlo Putinovej vojny.

Autor je britský novinár a spisovateľ

Na brehu jazera Como sa zdá, že najhoršia vojna v Európe za posledných 75 rokov je ďaleko. Bezstarostní, kozmopolitní a peniazmi oplývajúci ruskí návštevníci sa hemžia v baroch i na plážach. Sú tam aj Ukrajinci, ale tí väčšinou tvrdo pracujú. Utečenka, ktorá drela v našom hoteli, strávila pred tým, než utiekla do Talianska, mesiac v pivnici. Hovorí, že si vychutnáva čerstvý vzduch a samotu na neskorej nočnej ceste domov.

Najvyšší čas

Dokedy by si ešte mali Rusi užívať na dovolenkách v Európe? Estónska premiérka Kaja Kallasová povedala, že „návšteva Európy je výsadou, nie ľudským právom“. Jej krajina zrušila víza, ktoré udelila Rusom, státisíce ľudí však ďalej prekračujú pozemnú hranicu pobaltskej krajiny s použitím víz vydaných inými členmi schengenského priestoru. Je to dobré pre podnikanie, ale nekontrolovaný prílev sa javí ako invázia. Niektorí ruskí návštevníci sa posmievali ukrajinským utečencom a zverejňovali to na sociálnych sieťach, čím len pridávali k pocitom rozhorčenia (Estónsko jedného takého vypátralo a deportovalo ho). Fínsko, Lotyšsko, Litva a Poľsko, ktoré majú takisto pozemnú hranicu s Ruskom, chcú zákaz rovnako ako Dánsko. Nemecko je však ostro proti. Možnosti kontrolovať hranice sú vraj – na rozdiel od covidových čias – prekvapivo zložité. Ale Česká republika, ktorá ako prvá obmedzila cestovanie Rusov a ktorá je predsedníckou krajinou EÚ do konca roka, zaradila schengenské sankcie do programu stretnutia ministrov zahraničných vecí, ktoré sa bude konať 31. augusta.

Najvyšší čas, hovorí Ukrajina. Minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba povedal, že Rusi „musia byť zbavení práva prekračovať medzinárodné hranice, kým sa ich nenaučia rešpektovať“. Prezident Zelenskyj hovorí, že Rusi by mali „žiť vo svojom vlastnom svete, kým nezmenia svoju filozofiu“.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie