Denník N

Koľko ľudí sa ešte nenakazilo covidom a ako nás chráni prekonanie

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Aj po dva a pol roku od začiatku pandémie, niekoľkých vlnách infekcií a variantoch nového koronavírusu, sú ľudia, ktorí ešte ochorenie covid-19 neprekonali. Respektíve nie tak, aby o tom vďaka príznakom vedeli.

Na Slovensku nemáme presnú informáciu, koľko ľudí sa covidom ešte nenakazilo. Nerobí sa pravidelný monitoring protilátok, ktorý by to mohol ukázať. „Bude to však v jednotkách percent,“ hovorí šéf analytikov na ministerstve zdravotníctva Matej Mišík.

Takéto pravidelné merania robí napríklad Veľká Británia. Podľa tamojšej agentúry pre zdravotnú bezpečnosť (UKHSA) nemalo covid približne 15 percent Britov.

No v letnej vlne omikronových subvariantov BA.4 a BA.5 tvorili „prvé covidové infekcie“ 55 percent všetkých infekcií. V praxi to znamená, že viac ako každý druhý človek s covidom patril k malej skupinke ľudí, ktorí sa nákaze doteraz úspešne vyhýbali.

Denník Guardian píše, že tak ako počas celej pandémie, aj v tomto prípade nie je vysvetlenie jednoznačné. Na podiel prvoinfekcií má vplyv správanie ľudí – napríklad, či chránia alebo obmedzujú sociálne kontakty, ich imunita a nové varianty.

Rozhoduje aj sila covidu

Ďalším dôvodom, prečo sa môže zdať, že nové infekcie sa týkajú najmä ľudí, ktorí doteraz

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Zdravotníctvo

    Slovensko, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie