Denník N

Výstupy na nenáročné skaly, oddych pri vode či pokojné prechádzky lesom. Zažite mestskú dovolenku v lone košickej prírody s celou rodinou

Hľadáte destináciu, ktorá naplní vaše predstavy o lesných prechádzkach, pohodlných túrach či vodných atrakciách? Navštívte metropolu východu a spoznávajte prírodné krasy a krásy Košíc ako na dlani. Malebné turistické chodníčky, pokojné vodné aktivity, brázdenie cyklistických trás, odkrývanie tajomných miest – to všetko zažijete počas rodinnej dovolenky v Košiciach, ktorú si užijú nielen neúnavné deti, ale aj po rodinnej zábave prahnúci rodičia. Hor sa za objavovaním!

Vodné dobrodružstvá na kajaku i slávne kúpele z Rakúsko-Uhorska

Košice ponúkajú mnoho príležitostí pre pravú letnú pohodu na osuške. Ak aj vy zbožňujete oddych pri vode v obkolesení stromov a závanu vidieka, vyberte sa na vodnú nádrž Bukovec, vzdialenú iba 5 kilometrov z mesta. Dostanete sa sem autom, mestskou hromadnou dopravou, na bicykli, alebo dokonca peši cez okolité lesné cestičky. Zaplávajte si cez celú nádrž, osviežte sa tradičnými letnými dobrotami ako nanukom, langošom či chladenou Kofolou, a obdivujte pokoj v lone prírody iba na skok od Košíc. Okrem relaxu vo vode si nenechajte ujsť možnosť požičať si čoraz populárnejší paddleboard od Paddleboard Košice a prebádajte kúty Bukovca z vodnej hladiny.

Objavte stratenú krásu uprostred lesa na pozadí zašlej baníckej slávy. Odvezte sa do Gelnice prímestským autobusovým spojom alebo vlastnou dopravou a prejdite sa po modrej značke Svätojakubskej cesty o dĺžke 3 kilometre k mnohým neznámemu jazierku – Turzovské kúpele po stáročia liečili dýchacie cesty a napäté nervy rakúsko-uhorskej monarchie i bohatých mešťanov. Pozrite si miesto, kde akoby zastal čas, vychutnajte si rodinný piknik na deke a osviežte sa v čistej vode uprostred do neba týčiacich sa stromov.

Ďalšou oddychovou alternatívou pre vodácke zážitky je miestnymi obľúbená Lodenica Ružín. Tradičné občerstvenie, delfínie vodné bicykle, člny, slnečníky, drevené lavičky. Vypožičajte si plavidlo podľa vášho gusta od plavčíka v červených plavkách a vezmite svoje deti na nebojácnu jazdu pod impozantným mostom s piliermi, okolo chatiek miestnych obyvateľov, alebo zamierte do čarovnej zátoky, kde sa voda mení na les.

Skalné výstupy pre turistov každého veku

Vystúpajte takmer do výšin! Zoberte svoje vždy energiou nabité deti na dni plné výhľadov, spoznávania lesného života a zábavy na čerstvom vzduchu. Vďaka výhodnej polohe mesta v Košickej kotline je turistických cestičiek na atraktívne výlety plné dobrodružstva v okolí hotová priehršť.

Zbaľte si svoje „švestky“ a prvý turistický deň si rezervujte na legendu v blízkosti Košíc, na jedinečný vrchol Sivec v rovnomennej prírodnej rezervácii o výške 781 m.n.m.. Pomerne nenáročný a krátky výstup z obcí Ružín-Ružín zastávka, Ružín-Košické Hámre alebo Košická Belá spečaťte na jeho magickom skalnatom brale s výhľadom až na tatranské štíty. Vhod vám padnú sladkosti v ruksakoch alebo káva v termoske na doplnenie energie.

Ďalšími alternatívami pre zaujímavý deň v lese a inými diaľkovými perspektívami sú Slanské vrchy s nenáročnou Skárošskou vyhliadkou (795 m.n.m.). Sem sa oplatí pribehnúť nielen na rodinný piknik na deke, ale aj ku neďalekej pohraničnej turistickej značke, na ktorej si môžu vaše deti vyskúšať, aké to je kráčať každou nohou v inej krajine. Pri návšteve okolitých lesov určite nevynechajte ani Drienkovú skalu (550 m.n.m.), odkiaľ si vychutnáte pohľad nielen na spomínaný Sivec, ale aj meandrové tvary Ružínskej priehrady. Zbalení?

Ostaňte pri skalách a nasledujúce dni sa pripravte na výhľady snov, ktoré nadchnú nejedného malého turistu a turistku. Odparkujte auto na parkovisku pri Folkmarskom sedle alebo v blízkej obci Kojšov a vydajte sa na krátky výstup na Folkmarskú skalu (915 m.n.m.), odkiaľ dovidíte až za hranice fantázie. Alebo aspoň na Kráľovu hoľu.

Cestujte na východ za dovolenkou plnou zábavy! Objavujte s deťmi ďalšie tajomstvá Košíc a okolia spolu s detským ilustrovaným sprievodcom mestom – Košickým detským pasom.

Cyklistika v mestských lesoch európskeho meradla

Milujete vietor vo vlasoch a rozprášenú hlinu pod kolesami? Zoberte svoje deti na preslávené košické singletracky, ktoré nájdete roztrúsené v známej oddychovej zóne Mestských lesov Košice, na Bankove. Ide o druhé najväčšie mestské lesy v Strednej Európe. Práve tu sa nachádza singletracková sieť využívaná mnohými miestnymi cyklonadšencami i zahraničnými návštevníkmi. Vybudovalo ju občianske združenie KE.CY – Košické cyklotraily, ktoré naplno využíva potenciál košických lesov a prírodného turizmu. Zábavu na lesných cyklotrailoch si vychutnajú nielen skúsení športovci ale aj začiatočníci.

Ak premýšľate o tom, kam zobrať vaše deti na bicykli v Košiciach najbližšie, vyberte sa pozdĺž červenej turistickej značky od Hotela Bankov smerom k rekreačnému stredisku Jahodná. Zažijete tu autentického ducha košického športu s palacinkami alebo gulášom v ruke. Trasa sa tiahne necelých 10 kilometrov a poskytuje pohodlný terén, vďaka čomu sa sem môžete vybrať aj pešky. Naspäť do mesta sa odvezte autobusovou linkou 14 spolu s vašimi dvojkolesovými mašinami.

Pre náročnejšie cyklistické trasy sa neváhajte vybrať na MalýVeľký ružínsky okruh, na ktorých si precvičíte svoju výdrž – tieto trasy sa tiahnu 70 a 90 kilometrov okolo dedín a krás regiónu. Pripnite si teda na bicykle tašky s poriadnymi zásobami občerstvenia. A nezabudnite sa cestou domov zastaviť na legendárnu Kostoliansku zmrzlinu v Kostoľanoch nad Hornádom!

Plánujete výlet do Košíc na bicykli? Prinášame vám praktický návod na 6 cyklotrás v meste a okolí.

Opekačkový oddych bez starostí

Cyklistických okruhov, turistických výšľapov a skákaní z delfínových bicyklov už máte dosť a radi by ste sa len tak upokojili v tôni zelených stromov? Vydýchnite si v miestnych Lesoparkoch Bankov či Furča a prineste si so sebou opekačkové hodovanie priamo k jednému z mnohých ohnísk na týchto oddychových zónach. Alebo si jeden môžete zakúpiť aj v Hoteli Bankov, v ktorom nájdete všetko potrebné na košickú opekačku, ako sa patrí!

V programe si vyčleňte čas aj na vychutnávanie si rekreačného strediska Alpinka Košice, kde majú všetky odvážne deti priestor prekonávať svoje hranice. Objavujte neskrotnú Tarzániu vo výške, minigolf, alebo aj Ninja Factor, ping-pong, bojovú a Gladiátor arénu či vzduchové skákadlo.

Nadchli vás zážitky v lone košickej prírody? Zažite mestskú dovolenku snov a naberte odvahu, svaly a fantastické spomienky plné zelene a nezabudnuteľných výhľadov. Viac o košických zábaviskách pre deti objavujte spolu s ilustrovaným Košickým detským pasom, ktorý si zdarma vyzdvihnete vo Visit Košice Infopointe na Hlavnej 59. Pre ďalšie informácie o možnostiach trávenia voľného času v Košiciach a okolí sledujte www.visitkosice.org

  • Autor: Visit Košice
  • Zdroj fotografií: Visit Košice

Realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky. www.slovakia.travel

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Košice

Slovensko

Teraz najčítanejšie