Denník N

Na Berlínsky múr namaľoval Brežnevov smrtiaci bozk. Zomrel autor grafitu, ktorý si fotili všetci

Brežnev a Honecker na slávnom grafiti v Berlíne. Foto N - Mirek Tóda
Brežnev a Honecker na slávnom grafiti v Berlíne. Foto N – Mirek Tóda

Keď som videl fotografiu Brežneva s Honeckerom, skoro som sa povracal, spomínal ruský umelec Dmitrij Vrubel (62). Dúfal, že aj v Rusku nastane nová éra, no to podľa neho stále zostalo sovietske.

Ten grafit jednoznačne patrí medzi najfotografovanejšie v Berlíne.

K pouličnej galérii East Side Gallery so zvyškami múru, ktorý delil mesto na západný a východný Berlín, odkiaľ sa ľudia snažili masovo ujsť, chodia dodnes kvôli nemu davy.

Na portréte si dvaja lídri komunistického sveta – sovietsky vodca Leonid Brežnev a líder východného Nemecka Erich Honecker – dávajú „smrtiaci bozk“.

Nejde pritom ani tak o jeho umeleckú kvalitu ako o silný odkaz, ktorý dodnes inšpiruje pouličných umelcov, ktorí si podľa vlastného uváženia namiesto lídrov komunistického sveta dosadia súčasných politikov. Väčšinou sa na nich objavuje ruský prezident Vladimir Putin alebo Donald Trump.

Budem kašľať

Autor ikonického portrétu z Berlínskeho múru ruský umelec Dmitrij Vrubel zomrel vo veku 62 rokov.

„Och, ako nerada som poslom smrti. Dima Vrubel zomrel. Úprimnú sústrasť celej jeho rodine a priateľom,“ napísala na Facebooku šéfredaktorka Art Newspaper Russia Milena Orlova.

Autor najslávnejšieho pouličného umenia v hlavnom meste Nemecka mal podľa denníka Bild po infekcii covidu problémy so srdcom, neskôr dostal mŕtvicu a upadol do kómy.

„Dima! Nemožno tomu uveriť. Rozprávali sme sa 6. júla. ‚Budem kašľať, mám mierny kašeľ.‘ Nikto nemohol predpokladať

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Kultúra, Svet

Teraz najčítanejšie