Denník N

Koniec starých časov

Škola základ života.
Škola základ života.

Dnes píšem o nenápadnom mužovi, ktorý s hlúposťou bojoval elegantne a vtipne a, žiaľ, ku koncu života aj neviditeľne.

Autor je dramatik

Dnes potlačím svoj politologický pud, pretože v tomto denníku sú na to povolanejší a navyše mi to čoraz viac pripadá ako presviedčanie presvedčených. Tí, ktorí ma rozčuľujú, to čítať nebudú (podľa počtu hejtov ich naozaj nie je veľa) a tí, čo to čítajú, sa iba utvrdia v spoločnom názore. Ale ako povedal Jan Werich – boj s hlúposťou sa nedá vyhrať, netreba však prestávať.

Dnes píšem o nenápadnom mužovi, ktorý s hlúposťou bojoval elegantne a vtipne a, žiaľ, ku koncu života aj neviditeľne. Jaroslav Žák bol český spisovateľ a stredoškolský profesor, krátko učil aj v Liptovskom Mikuláši, no žil najmä v Čechách a publikoval satirické knižky o živote prvorepublikovej spoločnosti s mimoriadnou empatiou k trampom a študentom. Dve jeho diela sfilmovali a dodnes sa objavujú na obrazovkách pre pamätníkov – Škola, základ života a Cesta do hlubin študákovy duše.

Oba filmy sú pozerateľné i dnes, hoci filmoví septimáni vyzerajú ako dnešní tridsiatnici, ale úcta k maturite a jej význam pre budúci profesijný život sú v nich nespochybniteľné. Kam sme až padli s devalváciou vzdelania, keď maturita je dnes samozrejmosťou takmer každej odbornej školy, o vysokoškolských diplomoch na kľúč radšej nehovorím…

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Knihy

Komentáre, Kultúra

Teraz najčítanejšie