Denník N

Ukrajinské deti budú mať problém dostať sa do škôlky, priznáva Gröhling. Do škôl môže nastúpiť až 15-tisíc žiakov

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ani v novom školskom roku nebude pre ukrajinské deti platiť povinná školská dochádzka. Školy dostanú príspevok na ukrajinské deti aj spätne.

Slovenské školy od septembra dostanú 200 eur na každé dieťa utekajúce pred vojnou. Doteraz slovenské školy nedostávali od rezortu príspevok na deti z Ukrajiny a tie prijímali narýchlo a živelným spôsobom – s očakávaním, že vzdelanie v slovenskej škole je pre ne iba dočasnou zastávkou.

Rezort školstva tiež hľadá spôsoby, ako zaviesť povinnú školskú dochádzku aj pre ukrajinské deti. Minulý školský rok bolo v školách asi 10-tisíc detí z Ukrajiny, budúci školský rok minister Gröhling očakáva ešte vyššie číslo.

Ministerstvo školstva sa však stále nedohodlo s rezortom financií na tom, aby poslali školám viac peňazí na uhradenie vysokých cien energií. Paralelne s politickými spormi sa strana SaS a hnutie OĽaNO nevedia dohodnúť na tomto kroku už niekoľko mesiacov. Minister Branislav Gröhling tvrdí, že musia dospieť k dohode, pretože školy tieto peniaze potrebujú.

Deti z Ukrajiny nebudú mať povinnú školskú dochádzku

Minister školstva presne nevie, koľko detí z Ukrajiny od septembra nastúpi do škôl. Odhaduje, že v októbri či novembri môže počet detí zásadne stúpnuť, a to až na 15- či 17-tisíc detí.

Video: Gröhling: Školy dostanú na ukrajinského žiaka zhruba dvesto eur, podobne ako na slovenského. (Autorka: Eva Štefánková)

Na konci školského roka v júni chodilo do slovenských škôl viac ako 8-tisíc detí. Ministerstvo školstva uvádza, že v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom ich počet klesol o 17 percent, odišiel teda takmer každý piaty žiak. Jedno z vysvetlení môže byť aj to, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Branislav Gröhling

Školstvo

Vojna na Ukrajine

Slovensko

Teraz najčítanejšie