Denník N

Matej Tóth o slovenskom prekvapení na ME: Pri rovnakom výsledku som pochopil, že raz môžem mať medailu

Miroslav Úradník na olympiáde v Sappore. Foto – TASR
Miroslav Úradník na olympiáde v Sappore. Foto – TASR

Slovenská atletická výprava odchádzala na majstrovstvá Európy do Mníchova so skromnými ambíciami, no už počas druhého dňa dosiahla výsledok, ktorý prekonal očakávania.

Chodci Miroslav Úradník a Michal Morvay obsadili na 35-kilometrovej trati 6. a 7. priečku a obaja dosiahli životný úspech.

Reprezentanti Vojenského športového centra Dukla Banská Bystrica príjemne prekvapili aj Mateja Tótha, ktorý je jeho riaditeľom. „Veril som, že jeden z nich by mohol atakovať najlepšiu desiatku, už aj to bolo trochu odvážne, ale toto zrejme nečakal nikto,“ hovorí bývalý olympijský víťaz a majster sveta.

Úradník a Morvay sa k výbornému výsledku dopracovali diametrálne odlišnou stratégiou, pričom druhý menovaný riskoval, keď sa pred ME zriekol štartu na júlových majstrovstvách sveta v Eugene.

Tóth v rozhovore bilancuje preteky, Morvayvo rozhodnutie a aj to, čo môže pre 25- a 26-ročného reprezentanta znamenať takýto výsledok.

V podobnej situácii, keď výsledkovo prekvapil, sa totiž ocitol aj on. Mal vtedy 23 a dnes hovorí, že to boli preteky, v ktorých si uvedomil svoj medailový potenciál. „Potvrdili, že majú na to, aby sa bili o najvyššie priečky. Minimálne v európskej špičke.“

Úradník v úvode udával tempo

Chôdza na 35 kilometrov mala na majstrovstvách Európy premiéru a štart bol výnimočný aj tým, že muži štartovali spoločne so ženami.

Zo slovenského pohľadu boli špecifické aj úvodné kilometre, keďže tempo pretekov udával Miroslav Úradník. Slovenský reprezentant si vypracoval aj malý náskok, odstup si však favoriti kontrolovali.

Matej Tóth reagoval na otázku, či nebolo diktovanie tempa od Úradníka príliš odvážne. „Podľa medzičasov

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Atletika

Matej Tóth

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie