Denník N

Vinou Putina vedú kočovný život, Ukrajine pomáhajú futbalom. Šachtar Doneck osem rokov uteká pred vojnou

Hráči Šachtaru Doneck s ukrajinskými vlajkami. Foto - TASR/AP
Hráči Šachtaru Doneck s ukrajinskými vlajkami. Foto – TASR/AP

Ukrajinský klub začal aj novú sezónu ďaleko od domova. Na Donbase sa bojuje ďalej.

Darija Srnu prebudili 24. februára sirény na Ukrajine. Bol to nepríjemný signál, pri ktorom sa spomienkami vrátil do detstva v rodnom Chorvátsku. Keď vo vtedajšej Juhoslávii vypukla vojna, mal osem rokov.

Ako hráč strávil v Šachtare Doneck 15 sezón, v roku 2009 s ním vyhral Európsku ligu a po ukončení futbalovej kariéry sa stal športovým riaditeľom.

Pre 40-ročnú ikonu Šachtaru a chorvátskeho futbalu je vojna súčasťou života. S ukrajinským šampiónom prežil aj obdobie ruskej okupácie na Ukrajine v roku 2014.

„V priebehu niekoľkých dní sa klub zbalil a zamieril na západ, čím sa začala nomádska existencia,“ píše Tariq Panja z New York Times o situácii v roku 2014. Dočasný domov našiel ukrajinský klub vo Ľvive na západe krajiny, neskôr odcestoval na severovýchod do Charkiva a napokon sa usadil v hlavnom meste Kyjiv.

Klub z východnej časti Ukrajiny, ktorý vlastní miliardár Rinat Achmetov, prezývaný „kráľ Donbasu“, nemôže od okupácie z roku 2014 hrať domáce zápasy na vlastnom štadióne. Donbass Arenu poškodili pred ôsmimi rokmi ruské rakety a región Donbasu, ktorý leží asi 50 kilometrov západne od hraníc s Ruskom, pre nich doteraz nie je bezpečným mestom.

Z 50-tisícového štadióna, ktorý bol pýchou regiónu, sa stal sklad zdravotníckeho vybavenia, liekov a jedla. Humanitárna pomoc zaplnila väčšinu jeho vnútorných priestorov. „Šachtar je jediný klub v histórii, ktorý prechádza takouto situáciou. V roku 2014 nám Rusi vzali náš domov a teraz nás vyhnali z Ukrajiny,“ hovorí Srna pre The Mirror.

A hoci sa Šachtar vo februári musel v dôsledku Putinovej agresie opäť sťahovať, charitatívnymi zápasmi pomáha Ukrajine a skupinovú fázu Ligy majstrov plánuje odohrať v poľskej Varšave. Z klubu pritom po invázii odišlo niekoľko zahraničných opôr, čo predstavuje stratu desiatok miliónov eur.

Nový ročník najvyššej ukrajinskej futbalovej súťaže sa začal 23. augusta, presne v Deň štátnej vlajky. Bez divákov, s krytmi na štadiónoch a za účasti vojenských zložiek.

Šachtar odohral aj prvý domáci zápas v ukrajinskej lige proti tímu Metalist 1925 a pokračuje v kočovnom spôsobe života, kým na Donbase sa bojuje ďalej.

V článku sa dozviete:

  • ako sa stal zo Šachtaru po okupácii kočovný klub,
  • ako prežívajú v tíme vojnu,
  • ako futbalové turné pomáha Ukrajine,
  • ako pre rozhodnutie FIFA prišli o 50 miliónov.
Poškodené domy z ruského raketového útoku v Kramatorsku v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Foto – TASR/AP

Chceme sa vrátiť domov

„Takto vyzerá život v klube bez domova,“ začína svoju reportáž novinár Aaaron West zo športového webu Bleacher Report Football. „Je to neuveriteľné. Sú ukrajinskými šampiónmi a toto je niečo, čo ste ešte nevideli.“

Reportér ukazuje na

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Peter Sagan

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie