Denník N

Poslanec OĽaNO Šudík: Rátame s tým, že SaS bude podporovať menšinovú vládu (+ video)

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Musíme si zvyknúť na správanie Igora Matoviča, hovorí poslanec OĽaNO Tomáš Šudík z Humenného.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej ste organizovali v Humennom, odkiaľ pochádzate, protesty Za slušné Slovensko. Ako ste sa k tomu dostali?

Už ako mladý občiansky aktivista som veril, že niečo treba robiť. Smrť Janka a Martinky ma veľmi zasiahla, považoval som to za svoju občiansku povinnosť, nabudiť ľudí, diskutovať, aby sa vražda vyšetrila a rozprávalo sa o tom. Chcel som vzbudiť verejný záujem, že to, čo sa deje na Slovensku, asi nie je normálne. Na takom Slovensku nikto z nás žiť nechce.

Ako na to reagovali ľudia v Humennom?

Rôzne. Mali sme aj množstvo hejterov, ktorí nás kritizovali, že čo to robíme, nič nie je vyšetrené a podobne. Ale bol som prekvapený aj z množstva pozitívnych reakcií. Podarilo sa nám prizvať na námestie v Humennom počas dažďa, búrky tisíc ľudí. To je na Humenné obrovský úspech. A to nám dokonca mesto počas protestu vypínalo na pódiu osvetlenie a skúšalo rôzne iné veci, aby sme v protestoch poľavili. My sme pokračovali a zorganizovali sme štyri alebo päť protestov.

To svetlo vám ešte ako primátorka vypínala pani Vaľová zo Smeru?

Áno, potom sa vyhovárala, že išlo o nejaký výpadok. Ale s odstupom času sme sa aj cez technické služby dozvedeli, že mali úlohu a niekoho tam poslali to vypnúť.

Pani Vaľová nakoniec voľby v roku 2018 prehrala. Ako ste spokojný s novým primátorom?

Pán primátor priniesol do mesta nový nádych. Ľudia sa neboja. O Humennom sa hovorilo, že je to mesto strachu, a ľudia aj mali strach. Ak napríklad bývalá primátorka s niekým nesúhlasila, tak sa ho snažila zbaviť. Tak sa napríklad zbavila učiteľky v materskej škole, bývalej riaditeľky. Alebo riaditeľky umeleckej školy. V súčasnosti som spokojný.

Bude Jana Vaľová opäť kandidovať?

Myslím, že áno. Snaží sa získať podporu strany Hlas, ale vidím, že sa naťahujú. Hlas sa myká zo strany na stranu a asi nie veľmi chce pani Vaľovú, aj vinou jej minulosti, podporiť. Ale uvidíme, ako sa v závere rozhodne. Podľa toho, čo zatiaľ viem, má

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Slovensko

Teraz najčítanejšie