Denník N

Rozhovor s Volodymyrom Zelenským: Ak by sme ľuďom hovorili, že prídu Rusi, obsadili by nás za tri dni

Volodymyr Zelenskyj. Foto - TASR/AP
Volodymyr Zelenskyj. Foto – TASR/AP

Rozhovor viedla Isabelle Khurshudyanová, článok zverejňujeme so súhlasom The Washington Post.

Z Volodymyra Zelenského sa za posledných šesť mesiacov stal vojnový líder a hrdina svojej krajiny. Ukrajinský prezident si našiel hodinu pre denník Washington Post, ktorému poskytol rozhovor zo svojej kancelárie v Kyjive.

Hovorí v ňom aj o tom, ako reagoval na varovania Spojených štátov, že Rusko plánuje rozsiahlu inváziu, a či im veril. Americký denník zatiaľ zverejnil prvú časť rozhovoru.

Keď sa s vami v januári v Kyjive stretol šéf CIA William Burns, okrem iného vám povedal, že Rusi sa pokúsia obsadiť letisko v Hostomeli. Ako ste zareagovali, keď sa to 24. februára naozaj stalo?

Asi šesť mesiacov pred týmito udalosťami sa zhromaždili vojaci na území Bieloruska. Všetkých svojich partnerov sme upozorňovali, že toto je spôsob, akým by mohli postupovať. Vedelo sa o tom, že cvičili obsadzovanie či bombardovanie kľúčových cieľov infraštruktúry. Trénovali tam a plánovali obsadiť kyjivské letisko Boryspiľ.

Spôsob, akým postupovali, a mapy, ktoré používali, boli podobné ako tie, ktoré mali nacisti počas druhej svetovej vojny. Ich plány neboli jedinečné.

Nebudem hovoriť o všetkom, čo mi povedal Burns, ale v prvom rade ma upozorňoval, že môj život je ohrozený. A nebol prvý;

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Volodymyr Zelenskyj

Svet

Teraz najčítanejšie