Denník N

Strach, sliny a porno. Nevera a rozklad osobnosti v románe Ivany Dobrakovovej

Ivana Dobrakovová a jej posledný román. Foto - Literárne informačné centrum
Ivana Dobrakovová a jej posledný román. Foto – Literárne informačné centrum

Román Pod slnkom Turína, nominovaný na cenu Anasoft litera, je komornou drámou, v ktorej sex nezohráva tú najdôležitejšiu úlohu, hoci je mu venovaná veľká časť knihy. Podstatnejšie sú traumy z detstva a rodina, ktorá nie je oporou a zázemím.

Na prvý pohľad je to predvídateľné – ona je opustená, on príťažlivý. Obaja majú rodiny, ale vášeň, ktorá medzi nimi funguje, sa nedá zastaviť. Ďalší milostný román? Vôbec nie.

Ivana Dobrakovová vo svojej poslednej knihe Pod slnkom Turína (Marenčin PT, 2021) môže najskôr zmiasť čitateľov a čitateľky príbehom o nevere a deštruktívnom vzťahu. Postupne však ukáže, že viac ako sexuálny pomer ju zaujíma posadnutosť, odcudzenie od najbližších a rozklad osobnosti.

Násilný bozk

Slovenka Kristína prichádza do Turína z Bruselu spolu so svojím úspešným manželom a dvoma synmi. Kým mladší Alessio v novej škole bez problémov zapadne, pre Emanuela je to náročnejšie. Radšej sa utieka k tabletu a chatuje s kamarátmi, ktorých zanechal v Belgicku.

Kristína si medzitým užíva dokonalý strešný byt v centre talianskeho mesta, ranné prechádzky v uliciach aj večerné posedenia na balkóne s manželom. Samozrejme, len vtedy, ak nie je zase v inej krajine.

Kým muž postupuje vo farmaceutickej firme na vyššie pozície, Kristína si má nájsť upratovačku, ktorá jej v domácnosti pomôže. Nie každá žena z východnej Európy sa tak dobre vydala, usúdia čitatelia, keď sledujú, ako si v tejto pozícii Kristína nevie rady a takáto pomoc jej pripadá zbytočná. Rozhodne sa, že všetko zvládne sama. Pravidelne drhne byt aj na miestach, ktoré by si cudzia pomocníčka nevšimla. Táto práca sa pre ňu stane želanou rutinou, útekom od iných starostí, ktorým kráča v ústrety.

Sedemročný Alessio je precitlivený a úzkostlivý. Neživým veciam prisudzuje pocity – bojí sa, že ublíži zábradliu, keď sa ho dotkne, robí si starosti o príbor, keď sa doň zahryzne, nechce strúhať ceruzky, pretože sa mu to zdá kruté.

Starší Manu má dvanásť rokov, nenadväzuje žiadne priateľstvá a vzďaľuje sa rodičom. Pubertálny stav je znásobený izoláciou v cudzom meste. Kristíne tieto problémy pripadajú ako najväčšie na svete. Ešte však netuší, čo sa na ňu zosype, keď ju pobozká manžel jej kamarátky Olgy. Nie je to vrúcny bozk, skôr je v ňom násilie, po ktorom jej zostanú krvácajúce ďasná a otrasené vnútro.

Stratené zábrany

„(…) ale odkedy som bola v Turíne, radšej som

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Anasoft litera

Knihy

Kultúra

Teraz najčítanejšie