Denník N

Olympiáda a draft vytvorili bublinu, ktorá teraz praskla. Handzuš, Lintner, Mikúš a Konečný hodnotia dvadsiatku

Zľava hore Michal Handzuš a Rastislav Konečný, zľava dole Richard Lintner a Juraj Mikúš. Foto N - Tomáš Benedikovič, Vladimír Šimíček
Zľava hore Michal Handzuš a Rastislav Konečný, zľava dole Richard Lintner a Juraj Mikúš. Foto N – Tomáš Benedikovič, Vladimír Šimíček

Hokejisti do 20 rokov majú za sebou jeden z najhorších svetových šampionátov v slovenskej histórii.

Denník N po ňom položil šesť otázok štyrom odborníkom. Odpovedali Michal Handzuš, Richard Lintner, Juraj Mikúš a Rastislav Konečný.

Otázky:

1. Slovensko nastúpilo s mladým tímom a chýbalo mu okolo desať dôležitých hráčov. Napriek tomu sa od dvadsiatky očakávalo oveľa viac a tréner Ivan Feneš označil výkony za katastrofálne. V čom bol najväčší problém slovenského tímu?

2. Ktorí z hráčov Slovenska sa vám na turnaji páčili a od ktorých ste čakali viac?

3. Sú títo slovenskí hráči lepší, ako hovoria výsledky, alebo ukázali len to, na čo mali?

4. O Daliborovi Dvorskom sa hovorí ako o kandidátovi na prvú päťku budúcoročného draftu. Čo hovoríte na jeho výkony a nie je škoda, že ho tréneri napriek mladému veku nezaradili vyššie ako do tretieho útoku?

5. Olympijská medaila a historický draft vyvolali na Slovensku nadšenie a dojem, že vyspelý hokejový svet dobiehame. Pri prehrách 1:11 s Kanadou a 3:9 s Fínmi sa však skôr zdalo, že nám špičkové krajiny utekajú ešte viac. Aká je realita – dobiehame veľmoci alebo sa nám ešte vzďaľujú?

6. Čo treba spraviť, aby to o štyri mesiace na ďalších dvadsiatkach nedopadlo rovnako zle?


1. Slovensko nastúpilo s mladým tímom a chýbalo mu okolo desať dôležitých hráčov. Napriek tomu sa od dvadsiatky očakávalo oveľa viac a tréner Ivan Feneš označil výkony za katastrofálne. V čom bol najväčší problém slovenského tímu?

Michal Handzuš

bývalý útočník, majster sveta z roku 2002, držiteľ Stanleyho pohára

Myslím si, že hlavne v defenzívnej činnosti. Robili sa obrovské chyby, nebolo to dobre zladené a dostávali sme veľa gólov. Druhá vec je, že pri držaní puku sme boli slabí. Keď sme mali puk, stratili sme ho a súper potom získaval prevahu a vypracovával si šance. Nevedeli sme udržať puk v ofenzíve ani si vytvoriť tlak. Šance sme si vytvorili aj proti silným súperom, ale len niekedy a nie sústavne. Takže ani tie zápasy neboli vyrovnané. Čiže hlavné problémy boli dva: obranná činnosť a držanie puku, ktorý sme ľahko strácali.

Richard Lintner

bývalý obranca, majster sveta z roku 2002

Výsledky neboli dobré z pohľadu krátkeho turnaja. U juniorov, kde sa posúvajú ročníky, sa to môže stať. Nevidím v tom väčšiu tragédiu ako to, že pre hráčov a fanúšikov to nebolo vôbec príjemné. Sezóna mládežníkov sa však objektívnejšie hodnotí na základe individuálnych alebo tímových výsledkov počas dlhšieho obdobia. Tam to už také zlé nebolo ako počas uplynulých MS v Edmontone.

Juraj Mikúš

útočník Nových Zámkov, strieborný medailista z MS 2012, zahral si na piatich šampionátoch aj za viacero klubov v KHL

Ukázalo sa, že Slovensko nedokáže nahradiť hráčsku kvalitu, ktorá neprišla na majstrovstvá. Zároveň by to však nemala byť výhovorka, pretože hráči neplnili systémové veci a nezmyselne prepadávali. Celkovo sme hrali veľmi naivne. S Kanadou sa môže prehrať, nakoniec, väčšinou sa to aj stane, no nemôžu ich hráči chodiť toľkokrát dvaja na brankára. V jednom prípade naňho išli dokonca štyria. Defenzíva je síce vecou celého tímu, ale najmä obrancovia by nemali takto prepadávať.

Rastislav Konečný

bývalý útočník

Nedokázali sme sa vyrovnať spôsobu hry, ktorým sa mládežnícky hokej uberá – zaostávali sme v rýchlosti, robili sme nezvyčajný počet individuálnych chýb. Súperi nás aj často prestrieľali. Keď sa na to pozrieme trochu z nadhľadu, tak aj v porovnaní s Lotyšmi sme videli rozdiel. Náš zápas s Fínmi a ich duel s Čechmi bol o väčšom chcení a väčšej viere vo vlastné schopnosti. Lotyši chceli zápas vyhrať a dostať sa do štvrťfinále. My sme boli ustráchanejší, báli sme sa čokoľvek vytvoriť.


2. Ktorí z hráčov Slovenska sa vám na turnaji páčili a od ktorých ste čakali viac?

Handzuš: Asi by som nešiel do takýchto konkrétností. Nebol tam žiadny hráč, ktorý by akoby vyčnieval nad ostatnými. Podľa mňa kolektívne nehrali dobre. Niektorí boli možno lepší a niektorí horší, ale asi by som vyslovene takto nikoho nevyberal.

Lintner: Individuálne výkony niektorých chlapcov ma napriek výsledkom dosť zaujali. Zbytočne nespomeniem tých, ktorým sa až tak nedarilo. Prekvapil ma Matej Kašlík. O tom chlapcovi som veľa nevedel a musím povedať, že má veľký talent. Adam Sýkora je jasný, ten ma pred sebou veľké veci. Ťažký turnaj je vždy najťažší pre kapitána, preto som až nadšený, ako túto ťažkú situáciu kapitán Rayen Petrovický na ľade uniesol. Bolo ho cítiť ako lídra v každej tretine každého zápasu. To je obrovská ťarcha pri takých zlých výsledkoch. No a nemôžem nespomenúť Maxima Štrbáka. Ak hovoríme, že Šimon Nemec je náš klenot, tak v Štrbákovi máme podľa mňa obranný klenot číslo 2. Rád si uťahujem z jeho otca Maťa Štrbáka, že on

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

MS v hokeji do 20 rokov

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie