Denník N

Volko o kľukatej ceste k historickému výsledku: Šťastie v nešťastí a zemiak s chuťou zlata

Foto – AP
Foto – AP

V apríli oznámil, že jeho prioritou bude dvojstovka, v máji sa pýtal, či má zmysel pokračovať. Teraz bežal najrýchlejšiu stovku v živote.

Na olympijskom štadióne v Mníchove zhasli svetlá a päťdesiattisíc ľudí stíchlo. „Počuli by ste padnúť špendlík,“ opisoval Ján Volko atmosféru pred finále šprintu na 100 metrov. Šprintu, v ktorom vybojoval 4. miesto a pre slovenskú atletiku dosiahol historický úspech.

„Je to jeden z mojich najcennejších výsledkov v kariére, ak vôbec nie najcennejší,“ tešil sa v cieli. K výbornému výsledku pridal aj najrýchlejšiu stovku v kariére, keď v semifinále vyrovnal vlastný národný rekord 10,13 s.

„Keby mi to niekto pred šampionátom povedal, asi by som sa len schuti zasmial a spýtal by som sa ho, aký mal deň a či si veľmi nevymýšľa,“ dodal.

Aj štatistiky a prognózy pred štartom potvrdzujú, akým veľkým prekvapením je tento výkon a výsledok. Veď dlho nebolo isté, či sa Volko do Mníchova vôbec dostane, a hoci sa mu to podarilo, v provizórnom predšampionátovom rebríčku mu patrila 31. priečka.

Keď pred podujatím hovoril o semifinálových plánoch, nebolo to málo ambiciózne. Finále stovky by vyžadovalo výkony na úrovni národného rekordu, ten však Volko dosiahol ešte v roku 2018 a na jar tohto roka sa navyše definitívne rozhodol, že jeho hlavnou disciplínou bude beh na 200 metrov. Stovka mala byť druhoradá.

Od jari sa však mnoho vecí zmenilo a Volko buď netrénoval, alebo improvizoval. Presne v rozpore s optimálnym scenárom. Trénerka Naďa Bendová dokonca povedala, že si prvýkrát kládla otázku, či má zmysel pokračovať. „Na všetky tie strasti sa teraz môže zabudnúť,“ tešila sa po finále.

Akoby v Nemecku mali 16. augusta patent na veľké príbehy z najkratšieho šprintu. Veď presne pred 13 rokmi zabehol v Berlíne Usain Bolt dodnes platný svetový rekord.

Najrýchlejšia stovka v živote

„Už som zažil takúto šou, ale nikdy nie pred takýmto publikom. Mám to rád, dokáže mi to pomôcť a nabudiť ma,“ vravel Volko pre Slovenský atletický zväz o pútavom predstavení finalistov.

Nechýbal medzi nimi olympijský víťaz Lamont Marcell Jacobs z Talianska či dvojica Britov, ktorí tento rok zabehli 100m pod 10 sekúnd. Už to, že bol na štarte aj Slovák, je pre krajinu zápisom do histórie.  Žiadny šprintér zo Slovenska to na letnom kontinentálnom šampionáte nedotiahol takto ďaleko.

Volko sa tradične prežehnal a zakľakol do blokov v prvej dráhe. Tá šprintérom príliš nevyhovuje, v prípade Slováka však existoval určitý dôvod na optimizmus. V rovnakej dráhe totiž bežal aj v semifinále a počínal si vynikajúco.

Výkonom 10,13 s vyrovnal vlastný národný rekord spred štyroch rokov, pričom ho s určitým zveličením môžeme označiť za vôbec najkvalitnejší v kariére. Kým totiž v Šamoríne v roku 2018

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Atletika

Ján Volko

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie