Denník N

Vývoj bojov (174. deň): Rusko predstavuje nové zbrane pre armádu, ale ani táto Potemkinova dedina si na Ukrajine nezabojuje

Vladimir Putin a minister obrany Sergej Šojgu. Foto - TASR/AP
Vladimir Putin a minister obrany Sergej Šojgu. Foto – TASR/AP
  • Lietadlové lode, nové lietadlá, vražedný robotický pes či bezposádkový transportér. Sny ruskej armády sú košaté.
  • Čo alebo kto útočil v utorok na Kryme.
  • Ako je to s únikom Rusov z Krymu – čo hovoria štatistiky.
  • Mapy dňa – Pisky a Bachmut – aká je pri nich situácia.
  • Videá dňa – ruskí mládežníci protestujú proti dodávkam západných zbraní na Ukrajinu; babky na Kryme prezradili vojenské „tajomstvo“; ako funguje nemecká mína DM-22.
  • Zapnite si odber seriálu o vývoji bojov na Ukrajine jedným klikom.

Aj dnes prinášame zhrnutie situácie na bojisku zostavené z informácií rôznych ministerstiev obrany a nezávislých analytikov. Informácie v tomto texte sú zhrnutím výsledkov bojov za utorok 16. augusta. Aktuálny stav na niektorých miestach už môže byť iný.

Prehľad potvrdených strát je na konci článku.

Lietadlové lode, nové lietadlá, vražedný robotický pes či bezposádkový transportér. Rusku sa vo vojne na Ukrajine nedarí, Putinove zázračné zbrane buď nefungujú, ako by mali, alebo sa ani nedostanú na bojisko, ale tradičné divadlá pre domáce publikum musia pokračovať, akoby išlo všetko podľa plánu.

Po májovej prehliadke je takým predstavením aj výstava ruských zbraní Armija 2022. Ide o podujatie, kde Rusko zvyčajne ponúka zákazníkom zbrane a oznamuje nové zmluvy o ich predaji. Po iné roky na ňom budovalo imidž neporaziteľnej armády, tento rok ho málokto berie vážne. V ruskom prostredí sa počas podujatia objavujú správy o plánoch, ktoré sú buď na prvý pohľad neuskutočniteľné, alebo sú úplne nepodstatné.

Tentoraz bude obzvlášť zaujímavé sledovať, čo si zahraniční zákazníci objednajú. Ak by sa správali racionálne, záujem by mal byť určite nižší ako v minulosti. Ruské zbrane nielenže nevíťazia, ale ťažko si predstaviť, ako ich chce Putin masovo vyrábať, keď jeho priemysel trpí pod sankciami a niektoré pokročilé technológie bez ich zrušenia ani nebude mať.

O kontakte ruského vedenia s realitou vypovedajú už príhovory prezidenta a ministra obrany. Vladimir Putin vyhlásil, že na Ukrajine sa darí a armáda podľa plánu „oslobodzuje“ Donbas.

Ak bolo v pláne postupovať tempom pár kilometrov mesačne, v tom prípade to nebol dobrý plán. Sergej Šojgu zas hovoril o zbúraní mýtu o kvalite západných zbraní, ku ktorému vraj došlo na Ukrajine. Vyhlásil to v deň, keď mu raketomety HIMARS v Lysyčansku zničili ďalší štáb. Aj Putin tvrdil, že ruské zbrane sú o roky, ak nie o desaťročia pred západnými.

Nevedno, či tomu v Kremli naozaj veria alebo sa len potrebujú utešovať. Ak to druhé, tak im ruské zbrojárske firmy dali niekoľko dôvodov, aby sa cítili lepšie. Nasleduje niekoľko z nich:

Veľkolepý je projekt ľahkej lietadlovej lode Varan s kapacitou 20 lietadiel. Mala by mať výtlak 45-tisíc ton a okrem iného elektromagnetický katapult.

Na ilustráciu, aké nereálne to je – jediná ruská

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie