Denník N

Košický primátor: Priznávam, že s akvaparkom som to neodhadol, teraz už termín otvorenia nesľúbim

Košický primátor Jaroslav Polaček. Foto - TASR
Košický primátor Jaroslav Polaček. Foto – TASR

Košický primátor Jaroslav Polaček (nezávislý) vraví, že má veľa rozbehnutých projektov, ktoré by rád dokončil v druhom funkčnom období na čele magistrátu. V kampani pred októbrovými voľbami sa môže oprieť o širokú koalíciu, podporujú ho SaS aj OĽaNO, Sme rodina, KDH, Aliancia, Nova, Dobrá voľba a Umiernení, Strana rómskej koalície.

Z väčších strán, ktoré za ním stáli pred štyrmi rokmi, teraz chýba Progresívne Slovensko, pribudli však OĽaNO a Sme rodina.

V roku 2018 Polaček výrazne porazil kandidáta Smeru Martina Petrušku. Teraz sa proti nemu postavia mestský poslanec Milan Lesňák (Za ľudí), výkonný riaditeľ HC Košice Miloslav Klíma (nezávislý), mestský poslanec Jozef Karabin (nezávislý) a neurochirurg Viliam Novotný (Šanca). Ďalší kandidáti môžu pribudnúť do 30. augusta.

V rozhovore s Jaroslavom Polačekom sa dozviete:

  • z čoho cíti obrovskú frustráciu a čo považuje za vlastné zlyhanie;
  • koho pohostil po polnoci pri poháriku a potom sa verejne ospravedlňoval;
  • prečo už nesľubuje žiadny termín na výstavbu akvaparku;
  • ako (ne)vysvetľuje dvoch ozbrojených policajtov, s ktorými prišiel do DPMK;
  • prečo sa už so županom Trnkom pred voľbami navzájom nepodporujú.

O tom, že budete znova kandidovať na primátora, ste zrejme nepochybovali. Alebo boli aj nejaké dôvody, ktoré vás odrádzali od kandidatúry, hoci napokon neprevážili? 

Neboli také dôvody. Neváhal som pri rozhodovaní, či pokračovať. Hlavne preto, že ak chcete v meste urobiť veľa zmien, nie je to možné spraviť len za štyri roky.

Vyberte tri-štyri veci, pod ktoré sa najradšej podpisujete, čo sa vám ako primátorovi podarilo.

Mestský park. Dali sme ho do poriadku. Klzisko, plávajúca fontána… Počúvam veľa reakcií, že ľuďom sa tam páči. Pomohli sme zrekonštruovať stanicu Detskej železničky v Čermeli, rozvíjame cyklistické trasy v meste a cyklotraily v našich lesoch. Ďalej máme stavebné povolenie na národné olympijské centrum plaveckých športov (rekonštrukcia krytej plavárne – pozn. red.). Že sa nám podarilo uzavrieť dohody s Fondom na podporu športu, so Slovenským olympijským výborom, s plaveckou federáciou, za tým je množstvo hodín rokovania. Bola to drina, ale ten projekt je rozbehnutý a bude zrealizovaný. A s tým súvisí aj zastrešenie plaveckého bazéna na kúpalisku Červená hviezda.

Veľmi sa teším, že budeme môcť zrekonštruovať a zmodernizovať spievajúcu fontánu na Hlavnej ulici. Intenzívne rokujeme s U. S. Steelom o finančnej podpore tohto projektu a veríme, že nás oceliari vďaka ich nadácii podporia sumou jeden milión eur.

A musím spomenúť aj vykurovanie Košíc z geotermálnych vrtov v Ďurkove, ktoré je naplánované od roku 2026. Prehovoril som ministra hospodárstva Richarda Sulíka, aby to zobral do svojich rúk. To bolo kľúčové, že to urobil. Pretože on má dosah na SPP, vlastníka vrtov Geoterm, Tepláreň Košice, teda spoločnosti, ktoré v projekte figurujú. Už v septembri budeme na mestskom zastupiteľstve do územného plánu komponovať pripojené body pre tento teplovod.

Aj teplovod považujete za vlastný úspech, hoci tam figurujú štátne či súkromné spoločnosti? 

Dvadsať rokov to stálo. Ja som už pred voľbami povedal, že toto chcem otvoriť, lebo to nie je len o zelenej energii a čistejšom ovzduší v meste, ale je to aj cesta k akvaparku. Od prvej chvíle sme na tom robili. A keď som to v istej fáze predstavil ministrovi hospodárstva, v ten deň začal konať.

K tomu akvaparku sa ešte dostaneme. Čo na druhej strane považujete za svoje zlyhania? Veci, ktoré sa vám vo funkcii primátora nepodarili?

Nevidím nejaké veľké zlyhania.

Môžem vám niečo pripomenúť. Strata podpory od poslancov, reprefond, Dopravný podnik mesta Košice…

To je fáma, to sú vymyslené kauzy.

Čo presne je fáma? 

K strate podpory od poslancov – čo zásadné mi ako primátorovi v zastupiteľstve neprešlo? O tom sa bavme, nie o hádkach, ktoré nájdete v každom parlamente. Mnohí si mysleli, keď sa stali poslancami, že idú riadiť zemeguľu.

Po výhre v minulých voľbách ste mali v mestskom zastupiteľstve pohodlnú väčšinu poslancov združených v kluboch Fungujúce Košice a Košickí aktivisti a nezávislí (KAN). Väčšinu ste postupne stratili, čo sa ukázalo na mnohých hlasovaniach. Napríklad keď ste chceli odvolať riaditeľov mestských podnikov K13 a DPMK Tomáša Petraška a Vladimíra Padyšáka.

Áno, keď chcete počuť o zlyhaní, tak DPMK. Tam ho mám. Pri DPMK cítim obrovskú frustráciu. Pretože víťaz konkurzu poslancami nebol zvolený. A všetky tie vlastné góly, ktoré si dopravný podnik dáva, si dáva preto, lebo na jeho čele nestojí prvoligový hráč.

Veď to bol váš návrh v decembri 2018, aby sa Padyšák stal dočasným generálnym riaditeľom DPMK do riadneho konkurzu. Poslanci ho po konkurze len potvrdili vo funkcii, hoci skončil druhý. 

Nebol to môj návrh, to navrhla skupina poslancov.

Skupina poslancov za KDK, ktoré vás dnes podporuje? 

Nechcem sa vracať ku konfrontáciám v tejto veci, poďme ďalej.

Riaditeľ Múzea obetí komunizmu Pavol Hric a Jaroslav Polaček počas odhalenia tabule na priečelí budovy Múzea obetí komunizmu na Moyzesovej ulici. Foto – TASR

Reprefond bola kauza, za ktorú ste sa aj verejne ospravedlňovali. Dnes to už nepovažujete za zlyhanie? 

Bolo to nafúknuté. Povedal som si, že radšej sa ospravedlním, lebo už naozaj ma to bolelo. Vytýkali mi tresku, keď som bol na služobnej ceste a dievčatá zabudli vyškrtnúť bloček, a z toho urobili kauzu za 60-tisíc eur.

Treska bola iba ako ilustrácia zneužívania reprefondu. Boli tam spomínané viaceré iné veci. Hlavný kontrolór mesta konštatoval, že tento fond nehospodárne využívali primátor a obaja jeho námestníci. Uvádzal aj elektroniku a alkohol. 

Napríklad jedna z výhrad bola, že som mal s primátorom Užhorodu obed, ktorý bol zaplatený po polnoci. Delegácia z Užhorodu vtedy prišla do Košíc cez Poľsko večer o ôsmej. Aj sme niečo vypili, ale z nórskych fondov sme napokon získali jeden a pol milióna eur. Vymysleli sme projekt užitočný pre obe mestá. Áno, urobilo sa to pri poháriku, súhlasím, ale pohostenie partnera patrí k tejto práci.

Čo z predvolebných sľubov, ktoré ste nesplnili, vás mrzí najviac?

Všetko je rozrobené alebo pripravené v nejakom štádiu.

Aj trolejbusy? Už ste boli zvolený za primátora a na margo tejto témy ste povedali: Vedenie DPMK odo mňa dostane úlohu využiť trolejovú sieť a vrátiť trolejbusy do Košíc. 

Áno, ale, žiaľ, narazili sme na okolnosti, ktoré nás nepustia. Bývalé vedenie magistrátu pri niektorých dopravných europrojektoch akceptovalo podmienku, že dostanú peniaze na jeden typ dopravy, ale ďalší musia utlmiť. A tak sa rozhodli utlmiť trolejbusovú dopravu. Preto sme sa nemohli uchádzať o eurofondy v minulom programovacom období. Teraz v septembri ide do mestského zastupiteľstva stratégia rozvoja dopravy v meste. Ak sa schváli, budeme môcť žiadať o eurofondy aj na tento typ dopravy. Z vlastných peňazí to nie sme schopní utiahnuť.

Teda vravíte, že všetky sľuby sú v procese plnenia, a keď ste ich dávali, tak dĺžku nevyhnutných procesov ste nevedeli odhadnúť?

Práve o tých trolejbusoch som nemal dosť informácií a myslel som si, že to vieme urobiť rýchlejšie. Ale napríklad pri akvaparku som jasne definoval, že najprv musí byť dotiahnutý teplovod z geotermálnych vrtov do Košíc a potom sa môžeme venovať akvaparku. Presne tak som to komunikoval pred voľbami. Môžem vám zacitovať facebookový status, kde som to písal.

Ja vám tiež môžem niečo zacitovať. Pre iné médium som s vami robil rozhovor v decembri 2018, pár dní po tom, čo ste sa stali primátorom. Tam zaznela táto vaša veta: „Akvapark v rámci štvorročného obdobia bude, je to nielen môj záväzok, ale aj záujem samosprávneho kraja.“ Nebola tam žiadna podmienka vo vzťahu k teplovodu. Dodnes je to na webe. Lenže teraz na vašich takzvaných predvolebných grilovačkách ľuďom na ulici hovoríte to, čo pred chvíľou: „Nikdy som nepovedal presný termín akvaparku a jeho výstavbu som podmieňoval tým, že musíme do Košíc dotiahnuť teplú vodu z geotermálnych vrtov z okolia mesta.“ Asi by bolo fajn, aby ste sa hlásili k svojim verejne proklamovaným sľubom, nie? 

Neodhadol som to časovo, keď to chcete takto postaviť. Nestihli sme to. Len samotný teplovod budeme robiť dva roky. Treba si uvedomiť aj to, že mnohé procesy spomalili aj dva covidové roky. Na to sa už, žiaľ, pomaly zabúda.

Na tej grilovačke ste tiež povedali, že „teplou vodou z Ďurkova sa začne v Košiciach vykurovať od januára 2026 a potom sa môžeme zaoberať akvaparkom“. To znamená, že keby ste sa znova stali primátorom, tak ani počas vášho druhého funkčného obdobia by sa ten akvapark nestihol postaviť. Tak ste to mysleli? 

Procesy nemusia fungovať tak, že otvorím kohútik s teplou vodou z Ďurkova a až potom začínam niečo riešiť okolo akvaparku. To sa dá paralelne.

Teda chcete zase sľúbiť, že ak vás ľudia zvolia, akvaparku sa dočkajú počas vášho druhého primátorského obdobia? 

Už som dnes opatrný v týchto výrokoch. Ale stále platí, že ten záväzok existuje a treba ho dotiahnuť.

Takže si nie ste istý, že sa to za štyri roky stihne? 

Bojím sa už strieľať nejaké termíny.

Vlastníci vrtu v Ďurkove sa vyjadrili, že už pred časom oslovili potenciálnych investorov do akvaparku, tí však neprejavili záujem, nezdalo sa im to ekonomicky zaujímavé. Ako chcete prilákať investorov, keď nemajú záujem?

Keď sa dotiahne teplovod do Košíc, vytvorí sa priestor, aby výstavba akvaparku finančne dávala investorovi zmysel. Na hľadanie investora bude času dosť. Ešte sme sa tomu nevenovali.

Pre zmarený tender na nové električky mesto stratilo už pridelenú dotáciu z eurofondov 25 milión eur. Na vašich grilovačkách to vysvetľujete tak, že dvaja účastníci tendra – poľská Pesa a česká Škoda Transportation – sa posekali, preto sa obstarávanie naťahovalo, a keby aj bolo úspešné, aj tak by sa už nestihli vyrobiť električky do konca roka 2023, čo bola podmienka pre čerpanie eurofondov. Pritom dobre viete, že podstata zbabraného tendra bola v DPMK. Výberová komisia nebola schopná zrátať dni, ktoré majú uplynúť, aby jej rozhodnutie bolo právoplatné a mohla ďalej konať. Úrad pre verejné obstarávanie to označil za elementárnu neznalosť pravidiel. Ale hlavne komisia opakovane určovala za víťaza Pesu, hoci podľa ÚVO mala byť vyradená zo súťaže, lebo nesplnila podmienky. Prečo napriek týmto zverejneným informáciám ukazujete prstom len na uchádzačov? Prečo ako akcionár mestského podniku po takých lapsusoch nekonáte? 

Komisia by termíny nemusela rátať, ak by sa dvaja uchádzači o tender nedostali do zásadného sporu. Požiadal som kolegov na magistráte, aby mi zadovážili spis súvisiaci s celým obstarávaním. Aby náš audit mohol tieto veci preveriť. Až teraz na to máme právo, keď sa obstarávanie definitívne skončilo bez vyhlásenia víťaza. Potom sa rozhodneme, či budeme podávať trestné oznámenie alebo vyvodzovať nejakú zodpovednosť.

Tieto spomínané lapsusy boli zverejnené aj v správe ÚVO. 

Chcem vidieť spis. Ja som nemal možnosť vidieť ho, kým to obstarávanie nebolo uzavreté. Zaujíma ma, o aké argumenty opierali svoj postoj ľudia z komisie DPMK. Zo spisu sa dozvieme určite viac, ako je v rozhodnutí ÚVO. Ale budem konať, lebo mám toho plné zuby. Naozaj ma to neskutočne hnevá.

Hovoríte o možnom trestnom oznámení. Nie je to len prázdne gesto pre voličov? Lebo je známe, že NAKA ten tender skúma už od mája. 

Ale ja neviem presne, po čom idú. Po ktorej línii problémov.

Veď začali trestné stíhanie pre zločin machinácií pri verejnom obstarávaní. Keď vy za mesto ako akcionár nekonáte, môže to pôsobiť tak, že túto nepríjemnú tému pred voľbami nechcete rozmazávať. 

Ja som nesmel vstupovať do živého verejného obstarávania, keďže nie som členom komisie. Musím rešpektovať zákon o verejnom obstarávaní.

Pred minulými voľbami ste okrem trolejbusov tiež sľubovali, že podporíte predĺženie električkových tratí na Sídlisko Ťahanovce a do Krásnej. Nič z toho sa zatiaľ ani len nečrtá v blízkej budúcnosti. 

Teraz pôjde do mestského zastupiteľstva materiál „Zmeny a doplnky územného plánu“, v ktorom riešime práve jednu časť tohto sľubu – električkovú trať na Sídlisko Ťahanovce. Robí sa na tom. V štúdii uskutočniteľnosti sme navrhli zmenu pôvodnej trate, mala by ísť cez Aničku, lebo tam je plánovaný nový obytný súbor, a z Aničky by sa električka dostala hore na Sídlisko Ťahanovce. Ten návrh obsahuje dva nové mosty – na Masarykovej a v Ťahanovciach v okolí Demetera.

To neznie práve jednoducho, aby sa to dalo stihnúť počas ďalších štyroch rokov… 

Samozrejme. Tá príprava je veľmi náročná.

Ešte k vašim predvolebným sľubom. Bol medzi nimi aj kruhový objazd na Kostolianskej. Povedali ste – sú tam dennodenne zápchy, musíme to do štyroch rokov vyriešiť. Predchádzajúce vedenie magistrátu ste kritizovali, že nejde o stovky hektárov pozemkov, ktoré treba vyriešiť, len o niekoľko desiatok štvorcových metrov. No kruhový objazd tam stále nie je.

Posledných 50 metrov štvorcových sme riešili dva roky. Keď sa niekto zatne a nechce predať… Už sme dokonca podali aj návrh na vyvlastnenie, ale napokon sme sa s vlastníkmi dohodli. Ten projekt má už takmer 20 rokov a my sme sa k jeho realizácii priblížili doteraz najvýraznejšie, pričom máme v rukách dáta a analýzy dopravnej priepustnosti, ktoré sme do projektu zapracovali.

Dnes to už vnímate tak, že ľahko sa kričí zvonku alebo z opozičných lavíc, ale realizácia je oveľa náročnejšia?

Zvonku všetko vyzerá oveľa ľahšie.

A kedy bude kruhový objazd hotový? 

Na budúci rok. V tejto chvíli beží stavebné konanie. Päť mesiacov bude trvať výstavba. Kruhový objazd vyrieši dopravu v danej lokalite na 25 rokov dopredu.

Foto – TASR

Vydali ste – ako súkromná osoba v rámci kampane – občasník s názvom „Výsledky, v ktorých sa oplatí pokračovať“. Spomínate tam všetko, čo sa vám vo funkcii primátora podarilo urobiť alebo rozbehnúť. Nebolo by voči vašim voličom férovejšie, keby ste tam zahrnuli aj odpočet vašich minulých sľubov? Aj tých nesplnených s vysvetlením, prečo sú nesplnené a kedy na ne príde rad. 

Aj to bude. Toto sú výsledky. Ešte nie som v kampani, len informujem o našich výsledkoch. Vízie a odpočty, na to ešte príde čas.

Čiže ešte vydáte podobný občasník? 

Určite áno. Považujem to za zodpovedné.

Ešte sa vráťme k tej strate podpory od poslancov. Má to nejakého spoločného menovateľa, že z mnohých podporovateľov sa stali vaši kritici? 

Sú takí, ktorí sú netrpezliví; nedokážu pochopiť, že všetky projekty vyžadujú istý čas na prípravu aj realizáciu. Z toho pramení ich kritika.

Na svojej strane neevidujete nič, čo prispelo k ich obratu? 

Prvý rok som sa učil, hľadal spôsoby, s kým a ako komunikovať. Ale potom som vytvoril niekoľko možností, aby sme mali priestor na diskusiu a spoluprácu. Poslanci majú každý týždeň vyhradený čas, kedy za mnou môžu prísť. Niektorí chodia a niektorí tu nikdy neboli.

Za vaše zlyhania mnohí považujú aj spomínané nedôstojné pokusy odvolať riaditeľov mestských podnikov DPMK a K13. Cez poslancov ste to opakovane nepresadili. 

K dopravnému podniku znova poviem, že riaditeľ nespĺňa nároky na riadenie tohto podniku. Ukázalo sa to aj pri tom verejnom obstarávaní električiek. Prečo on nerobí poriadky v podniku? Prečo sa jeho nepýtate na ten zbabraný tender? Prečo na mňa ukazujete prstom, prečo nekonám? Jednoducho poslanci sa rozhodli podržať ho vo funkcii.

Poslanci vám hovorili, že nedávate dostatočné argumenty proti riaditeľovi DPMK. Príkladom môže byť aj trestné oznámenie, ktoré ste v roku 2020 podali pre podozrivý nákup nafty v DPMK, ale prokuratúra ho odmietla. Teda sa to nepotvrdilo.

Nie som si istý, ale myslím, že sme podali odvolanie a ešte to nie je definitívne uzavreté.

Pred dvoma rokmi ste prišli s dvomi ozbrojenými mestskými policajtmi do DPMK v čase, keď bol Vladimír Padyšák na dovolenke v Chorvátsku. Takmer celý deň ste úradovali v jeho kancelárii a tí statní policajti ju celý čas strážili pred dverami. Vaša návšteva na zamestnancov pôsobila znepokojujúco, podľa šéfky odborov až zastrašujúco. Stále si myslíte, že tento váš postup bol v poriadku?

Ja som si návštevu DPMK vopred naplánoval a objednal som sa u člena predstavenstva Jozefa Oberuča. Išiel som za ním. On mal malú kanceláriu a zasadačka bola obsadená práve odborármi, tak sme sa opýtali na sekretariáte, či vieme využiť inú miestnosť. A nevedel som, že riaditeľ bude na dovolenke.

Padyšák dovolenku vopred avizoval Marcelovi Čopovi, predsedovi predstavenstva DPMK, ktorý je zároveň vaším riaditeľom magistrátu. Ale prečo ste sa tam vybrali s ozbrojenými policajtmi? Akoby ste prišli do nepriateľského prostredia.

To je váš názor.

Ja sa len pýtam. Ani predtým ste to poriadne nevysvetlili. Mali ste z niečoho obavy? 

Ja si myslím, že to viem vysvetliť. Poďme ďalej.

Pred týmto rozhovorom som oslovil troch vašich bývalých prívržencov spomedzi poslancov, ktorí sa postupne stali vašimi kritikmi. Požiadal som ich, aby vám položili dve otázky. A zároveň nech vyberú niečo, čo vnímajú pozitívne z vašej primátorskej éry. Najprv preberme ich otázky, tu je prvá z nich:

Hovoríte o športovej revolúcii v meste. Aké nové športovisko sa za tri a pol roka postavilo? Nepočítajme Košickú futbalovú arénu, ktorá sa začala budovať ešte za Rašiho, či obnovu starých stánkov, alebo rekonštrukcie telocviční. Aké nové športovisko je teda dokončené? 

Ihrisko v Mestskom parku, ktoré v zime slúži ako klzisko a v lete na streetball. Atletická hala na ZŠ Laca Novomeského bude hotová v polovici septembra. Minulý týždeň som otvoril tréningové centrum pre úpolové športy v Košickej Novej Vsi. Čoskoro sa dokončí prestrešenie plaveckého bazénu na Červenej hviezde, už sa bude dať využívať aj v zime. A beží nám celkovo pätnásť investičných športových projektov.

Koľko metrov nových cyklotrás ste vybudovali? Nie maľovaním čiar a výmenou asfaltu, a nerátajme ani lesné cyklotraily. Reálne nové cyklochodníky. Je to podľa vás dostatočné, keď v rozpočte mesta bol vyčlenený milión eur v roku 2019 aj v roku 2020 na budovanie cyklotrás?

Šestnásť kilometrov. Predchádzajúce vedenie magistrátu urobilo nula kilometrov. A my sme boli ovplyvnení covidovým obdobím.

Je pravda, že v posledných mesiacoch využívate mestský skybox v Steel aréne a VIP tribúnu v Košickej futbalovej aréne pre svoju kampaň tak, že váš volebný tím pozýva členov strán z vašej koalície a vašich kandidátov na poslancov na hokej a futbal zadarmo? Prečo teraz nepozývate deti, ako ste sa v minulosti prezentovali na Facebooku, keď išli s vami na hokej? 

Stále niekoho pozývame, máme zoznam asi 400 Košičanov a z nich vyberáme.

Otázka smeruje k ľuďom z vašej koalície a kandidátov na poslancov. 

Tá koalícia vznikla až teraz 1. augusta. Áno, za posledný týždeň som sa s nimi raz stretol vo futbalovej aréne. Ako mesto máme nárok na vstupenky. Týmto ľuďom som povedal, že poďme sa spoznať, poďme sa rozprávať. Ale takú možnosť majú aj súčasní poslanci. Každý, kto zavolá a chce ísť na futbal, tak ide.

Oficiálne vznikla vaša koalícia 1. augusta, ale vaša námestníčka Lucia Gurbáľová dohodu piatich politických strán o vašej podpore oznamovala už koncom mája. 

Ale predtým sme ich nepozývali. To sú len reči.

A na hokej do Steel arény ste ich nepozývali?

Teraz v piatok (12. augusta) som bol prvýkrát v tejto sezóne na hokeji, bol to prípravný zápas s Miškovcom.

Boli tam s vami aj ľudia spomínaní v otázke?

Boli tam dvaja-traja.

Takže raz na hokeji a raz na futbale. 

Áno.

(Poznámka redakcie: Na druhý deň po rozhovore s primátorom dostali všetci poslanci mesta e-mailovú pozvánku na futbalový zápas Európskej ligy SC Dnipro-1 proti AEK Larnaka, hrá sa 18. augusta. Košice poskytli štadión ukrajinskému mužstvu, ktoré pre vojnu nemôže hrať v domácom prostredí. Na pozvánke bola informácia, že „každý poslanec má k dispozícii 2 lístky do VIP Gold, kde sa bude podávať aj občerstvenie“. Dvaja poslanci nám povedali, že pozvánka ich prekvapila, nebolo to obvyklé.)

Výkonný riaditeľ SC Dnipro-1 Andrij Rusol, námestník primátora a predseda predstavenstva Košickej futbalovej arény (KFA) Marcel Gibóda a primátor Polaček pri podpise memoranda o spolupráci. Foto – TASR

V uliciach mesta vám brigádničky zbierajú podpisy na kandidatúru. Prečo? Veď ak máte koalíciu strán, podpisy nepotrebujete. 

Lebo kandidujem aj na poslanca kraja. A tam idem ako nezávislý.

Čiže zbierate len tieto podpisy? 

Predtým, ako sme definitívne podpísali koaličnú zmluvu, som zbieral aj podpisy na primátorskú kandidatúru. Mám svojich tisíc podpisov. Dnes už len dokončujem zber tých pre KSK.

Mám tu takú poznámku pod otázkou, že tie podpisy ste zbierali aj pred štyrmi rokmi, keď ste takisto kandidovali za koalíciu strán. A je to vraj poistka proti tomu, keby strany, čo vás podporujú, z nejakého dôvodu na poslednú chvíľu odskočili. 

Áno, robil som to aj pred štyrmi rokmi. Zbieranie podpisov má niekoľko účelov. Jeden z nich je osloviť Košičanov a akoby priamo im povedať, že znova kandidujem.

To boli otázky od vašich bývalých poslaneckých podporovateľov. Keď som sa ich pýtal, čo by ocenili na vašej primátorskej ére, spomenuli klzisko v Mestskom parku, posun v projekte Mlynského náhonu a projekt nového mestského centra pri Hornáde. Aj keď existuje len v štádiu vzdialenej vízie, považujú to za veľmi podstatnú vec pre budúcnosť Košíc. 

Poďme k ďalším otázkam. Vždy keď hovoríte o minulosti, o smerákoch, o exprimátorovi Richardovi Rašim, tak spomínate rozkrádanie verejných zdrojov, percentá pre našich ľudí pri predražených zákazkách… Podali ste nejaké trestné oznámenia? Ako dopadli? 

Keď máte legálne uzavretú zmluvu a cena za výrobu dopravných značiek je, povedzme, trojnásobne drahšia v porovnaní s Bratislavou, tak to síce nie je trestné, ale nazývam to rozkrádanie. Dnes to už robí náš Bytový podnik a robí to trikrát lacnejšie. To isté platilo pri platbách za maľovanie bielych čiar na cesty. Tie košické boli najdrahšie na východnom Slovensku. Dnes už máme vlastný stroj a čiary si maľujeme sami.

Ale podali sme aj viac trestných oznámení. Napríklad na riaditeľov základných škôl ich bolo aspoň desať.

Vo vašom volebnom programe ste medzi prvými bodmi mali spustenie protikorupčného auditu a preverenie pochybných zmlúv. Čo sa s tým auditom stalo? 

Neschválili mi ho poslanci. To treba financovať. Chceli sme robiť napríklad audit nákupu autobusov.

Čiže protikorupčný audit sa ani nespustil? 

Spravili sme ho tak, že sme založili oddelenie auditu a kontrolingu, ktoré je funkčné a podalo niekoľko trestných oznámení. Ale keby sme chceli komplexne preverovať veľké veci, zmluvu po zmluve, tak takýmto spôsobom sme na to nešli. Keďže ten protikorupčný audit na zastupiteľstve neprešiel.

Viackrát sa zaiskrilo v komunikácii medzi vami a županom Rastislavom Trnkom. V ktorom momente sa vaše cesty rozišli a dôsledkom je, že sa navzájom nepodporujete, ako tomu bolo pred minulými voľbami?

Máme rôzny názor na niektoré veci. Ja budem vždy preferovať, že pravidlá platia pre všetkých. A nebudem ich obchádzať. Ja výnimky neudeľujem. Preto majú niektorí poslanci na mňa ťažké srdce.

Teraz hovoríme o županovi. 

Platí to aj smerom ku kraju.

Preto ste neboli v skupine poslancov a starostov, ktorí stáli za ním, keď ohlasoval opätovnú kandidatúru? 

Nebol som pozvaný ani som nevedel, že bude ohlasovať kandidatúru.

Pred minulými voľbami boli najväčšie obavy spájané s vami v tom, že ste boli vnímaný ako kontroverzná a polarizujúca osobnosť. Aj vy ste mi v jednom rozhovore povedali, že za svoju slabinu považujete časté skákanie oponentom do reči a že ich nie veľmi počúvate. Ale na tej slabine ste už cieľavedome pracovali. Priznali ste, že ste si zaplatili niekoľko kurzov, aby ste dokázali lepšie zvládať stres. Pomohli vám tie kurzy? Ešte takéto služby využívate?

Využívam. To vzdelávanie je vždy potrebné. Človek má v ňom aj isté zrkadlo. Všeobecne som stále netrpezlivý, ale myslím si, že v tomto u mňa nastala veľká zmena. Pozitívna.

Môžete povedať, kto to je, koho služby stále využívate? 

Nie je to žiadne veľké tajomstvo, ale od tejto osoby nemám povolenie na zverejnenie jej mena, a tak si ho nechám pre seba.

Školenie prebieha online? 

Áno, online. Tá osoba nie je z Košíc.

Ľudia vám aj županovi Trnkovi neraz vyčítajú, že vás najviac zo všetkého zaujíma marketing. Fotografie, videá pri každom novom obrubníku… Hovoria o nadmernej sebaprezentácii. Nedostávate aj takú spätnú väzbu, že menej by bolo niekedy viac?

Robím to posledný rok, lebo som si uvedomil, že mnohí ľudia nevnímajú, čo robíme. Preto som zmenil spôsob komunikácie. Intenzívnejšie poukazujem na výsledky našej práce a viac si na tom dávam záležať. To je celé. Stretávam sa s rôznymi názormi, ale kto ma nechce sledovať na sociálnej sieti, nech sa odpojí.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komunálne a župné voľby 2022

Košice

Slovensko

Teraz najčítanejšie