Denník N

Čo vyjde v knižnej edícii Denníka N? Knihy o spánku, sexe, šťastí, koloniálnom Kongu aj prvá beletria

mockups-design.com
mockups-design.com

V knižnej edícii Denníka N vyšlo už viac ako sedemdesiat titulov a ďalších jedenásť vyjde počas jesene. Jesenný edičný plán je tematicky veľmi pestrý a žánrovou novinkou sú prvé dva prekladové romány.

August

Moisés Naím – Pomsta moci. Ako autokrati pretvárajú politiku pre 21. storočie

Preložil Peter Tkačenko, 344 strán, dátum vydania: 22. 8. 2022

Autokratických režimov pribúda a nemusíme chodiť ďaleko – Rusko, Maďarsko, Poľsko či Bielorusko sú za rohom a aj u nás staronoví autokrati vyčkávajú na predčasné voľby a využívajú všetky vymoženosti demokracie, aby mohli demokraciu podkopať. Ekonóm a bývalý politik Moisés Naím skúma práve takýchto ašpirantov, ich postupy, technológie a nástroje, ktoré používajú. Sústreďuje sa najmä na tri P – populizmus, polarizáciu a postpravdivosť, teda nástroje, ktoré sa v politike vyskytujú odjakživa, no súčasní politici ich kombinujú novým spôsobom. Jeho kniha Pomsta moci je plná kontroverzných postáv a príbehov o nástupe k moci, ale aj názorných príkladov trikov a taktík proti tým, ktorí sa snažia autoritársku moc oslabiť. Naím poukazuje na opakujúci sa vzorec stratégií na upevnenie moci, a to aj v krajinách s výrazne protikladným politickým, ekonomickým a sociálnym pozadím. Čo je najdôležitejšie, zamýšľa sa aj nad tým, čo možno urobiť kvôli zachovaniu slobody a demokracie.

September 

Simon Kuper – BARÇA. Príbeh zo zákulisia najslávnejšieho futbalového klubu na svete

Preložil Matej Duman, 408 strán, dátum vydania: 12. 9. 2022

Barça je nielen mimoriadne populárnym klubom, ale aj jednou z celosvetovo najvplyvnejších organizácií. Má takmer 250 miliónov sledovateľov na sociálnych sieťach a každý rok jej štadión Camp Nou navštívia viac než štyri milióny športových fanúšikov. No nebolo to tak vždy. Barcelona sa postupne preklasifikovala z regionálneho tímu na globálny hviezdny klub a stala sa vzorom športovej dokonalosti. V posledných rokoch však jej pozíciu podkopala séria nevydarených rozhodnutí, ktoré z nej urobili skôr komerčnú než prvotriednu športovú inštitúciu. Simon Kuper odhaľuje, ako prebiehali jej premeny. Načrtáva organizačnú štruktúru, ktorá stojí za obchodnými rozhodnutiami klubu, podrobne opisuje prácu trénerov, medikov, dátových analytikov a výživových poradcov, ktorí spôsobili revolúciu vo svete športu. Venuje sa, samozrejme, aj tomu, aký nesmierny vplyv na jej úspech mali dve futbalové legendy – Johan Cruyff a Lionel Messi.

Ľudovít Ódor – Rýchlokurz geniality. 42 otázok a odpovedí, ktoré vám pomôžu pochopiť dnešný svet

650 strán, dátum vydania: 15. 9. 2022

Ľudovít Ódor je ekonóm, viceguvernér NBS, pôsobil v mnohých ekonomických inštitúciách a podieľal sa na zavádzaní ekonomických reforiem. Vyzná sa však nielen v ekonomike, ale aj v počítačoch a matematike a zrozumiteľne a vtipne vie vysvetliť aj javy, ako je čierna diera, nekonečno alebo fraktály. Kniha Rýchlokurz geniality vznikla počas pandémie, keď autor sledoval, čo je obsahom online vyučovania jeho dcéry, a zhodnotil, že v súčasnom globálnom svete by mali deti aj dospelí chápať úplne iné súvislosti ako tie, ktoré ešte stále preferuje náš vzdelávací systém. Napísal 650-stranovú knihu, ktorá by sa dala nazvať alternatívnou učebnicou, ktorá vás prevedie širokým spektrom tém – nielen tých, ktoré sú aktuálne dnes, ale ktoré sa javia ako dôležité pre budúcnosť – umelá inteligencia, fungovanie počítačov, príjmové rozdiely, strojové učenie, nerovnosť medzi národmi, fungovanie sietí, starnutie populácie, dilatácia času, ale aj jednoduchšie témy, ako sú starnutie, zdravie či svetové náboženstvá. Kniha je rozdelená do 42 kapitol a 9 okruhov: svetové megatrendy, fungovanie vesmíru, biologický svet, rozum a cit, ľudia a spoločnosť, technologická revolúcia, čísla a formy, fundovaný občan a spokojný život. Je doplnená množstvom ilustrácií a grafov a Shootyho karikatúrami.

Veronika Folentová, Vitalia Bella – Ako byť šťastný? 

304 strán, dátum vydania: 28. 9. 2022

Keď si skúsené novinárky Denníka N položili otázku, ako byť šťastný, ešte netušili, že nás čaká veľká skúška odolnosti v podobe pandémie. Veronika Folentová sa takmer dva roky venovala koronavírusu a Vitalia Bella prinášala okrem iného aj rozhovory s odborníkmi na duševné zdravie. Prácu na knihe prerušili a k otázke Ako byť šťastný? pribudla veta – keď sa svet okolo nás zbláznil?

Oslovili jedenásť odborníkov a odborníčok a hovorili s nimi o témach, ako sú vzťahy, starnutie, priateľstvo, vyhorenie, spoločnosť, výchova detí či sexualita. Pokúsili sa uchopiť ľudskú snahu o spokojný život zo všetkých strán – od narodenia cez obdobie dospievania, hľadania životného partnera a výchovu vlastných detí až po starobu a smrť. Kniha nie je návodom na šťastný život, ten vám nikto nedá, no pomôže vám ujasniť si, čomu venovať v živote pozornosť, aby sme prežili spokojný a naplnený život.

Október

Obálka anglického vydania z roku 2021

Harald Jähner – Čas vlkov. Život v troskách Tretej ríše

Preložil Miloslav Szabó, rozsah približne 450 strán, dátum vydania: 19. 10. 2022

Po roku 1945 sa Nemecko ocitlo v troskách. Mestá sú v ruinách a viac než polovica obyvateľov žije tam, kam nepatrí alebo kde netúži byť. Ako sa z takéhoto chaosu dá znovu vybudovať fungujúca spoločnosť? V zbombardovanom Berlíne sa novinárka a členka odboja Ruth Andreas-Friedrich zohrieva pri provizórnej piecke a do denníka zaznamenáva, ako mesto zachvátilo šialenstvo očakávania a pracovitosti. Američania vysielajú Hansa Habeho, židovského novinára a vojaka americkej armády, do prvej línie psychologickej vojny, ktorej úlohou je založiť novinové impérium a pokúsiť sa zmeniť nemecké myslenie. Filozofka Hannah Arendt sa vracia do krajiny, z ktorej utiekla, a s prekvapením zisťuje, že jej obyvatelia sú posadnutí túžbou po novom začiatku, no pri zmienke o holokauste mlčia. Kniha Čas vlkov zobrazuje panorámu národa, ktorý sa ocitol na križovatke monumentálnych zmien a témou je podobná knihe Nemecká jeseň Stiga Dagermana, ktorá vyšla v knižnej edícii Denníka N ešte v roku 2020, no je oveľa rozsiahlejšia a detailnejšia.

Julia Galef – Mysli ako prieskumník

Preložila Zuzana Hrivňáková, rozsah 272 strán, dátum vydania: 24. 10. 2022

Myslíme si, že sme objektívni a že vieme, kde je pravda. V skutočnosti však vidíme len to, čo vidieť chceme, a navyše sme ochotní za to bojovať alebo to urputne brániť. Americká filozofka a spisovateľka Julia Galef to nazýva mentalitou vojaka. Racionalizujeme svoje konanie, popierame realitu, ak nie je v zhode s naším presvedčením, pestujeme si sebaklam. Robíme to preto, aby sme sa lepšie cítili, aby sme si udržali sebadôveru či preto, že chceme byť súčasťou našej sociálnej skupiny. Julia Galef však tvrdí, že pre život je omnoho lepšie mať myslenie prieskumníka. Vyjsť von, preskúmať územie a vrátiť sa s čo najpresnejšou mapou. Zistiť, čo je v skutočnosti pravda. Vedieť posúdiť, ktoré problémy sa oplatí riešiť, ktoré riziká podstúpiť, ako dosiahnuť svoje ciele, komu dôverovať a aký život chceme žiť.

November

Obálka amerického vydania z roku 2009

Mary Roach – BONK

Preložila Daniela Tomašáková, rozsah približne 260 strán, dátum vydania: november 2022

Jedna z najdlhších a najzanietenejších redakčných debát o tom, ako preložiť názov knihy, sa odohrala pri knihe Bonk, čo je relatívne nový výraz pre koitus, súlož či sexuálny styk. Poradili sme si s podtitulom – Keď sa pária sex a veda, no názov stále zostáva neznámy. Mary Roach sa vo svojich knihách venuje tak trochu bizarným témam súvisiacim s ľudskou fyziognómiou a knihu Bonk venovala najpríťažlivejšej vedeckej téme – sexu. Ako, prečo, prečo nie a ako inak či lepšie? Je váš penis o tri palce dlhší, ako si myslíte? Je vaginálny orgazmus mýtus? Môže mŕtvy muž dosiahnuť erekciu? Prečo viagra nepomáha ženám – alebo dokonca pandám? Ako a prečo môže byť sexuálne vzrušenie a orgazmus – dva z najkomplexnejších, najpríjemnejších a najúžasnejších vedeckých fenoménov na zemi – také ťažké dosiahnuť a čo robí veda pre to, aby sa spálňa stala uspokojivejším miestom?

Obálka anglického vydania z roku 2012

Adam Hochschild – Duch kráľa Leopolda. Príbeh chamtivosti, teroru a hrdinstva v koloniálnej Afrike

Preložil Martin Sliz, rozsah približne 400 strán, dátum vydania: 17. 11. 2022

Keď sa pred dvoma rokmi stali sochy kráľa Leopolda II. terčom útokov, mnohí sa vôbec po prvýkrát dozvedeli, že aj krajina, ako je Belgicko, má za sebou krvavú koloniálnu minulosť. Anexia Krymu a vojna na Ukrajine nám tiež ukázali, že kolonializmus nie je záležitosťou hlbokej minulosti, ale aj v súčasnosti je násilné zabratie územia iného národa pre niektorých politikov prijateľnou cestou, ako sa dostať k zdrojom.

Keď si v 80. rokoch 19. storočia európske mocnosti rozdeľovali Afriku, belgický kráľ Leopold II. sa zmocnil obrovského a väčšinou neprebádaného územia okolo rieky Kongo. Pôvodne slobodné Kongo vrátane svojich obyvateľov sa stalo jeho súkromným majetkom, ktorý bezohľadne drancoval. Za jeho vlády klesla populácia krajiny o desať miliónov a jeho majetok sa zvýšil o niekoľko miliónov libier – Kongo bolo bohaté na kaučuk či slonovinu.

Duch kráľa Leopolda je strašidelný príbeh o megalomanovi mnohých tvárí, mužovi prefíkanom, šarmantnom a krutom. Zároveň je to hlboko dojemný portrét tých, ktorí s kráľom bojovali: hŕstka misionárov, cestovateľov a mladých idealistov, ktorí odišli do Afriky za prácou alebo dobrodružstvom a nečakane sa stali svedkami holokaustu.

 

Obálka amerického vydania z roku 2021

Jonathan Franzen – Križovatka

Preložil Samuel Marec, rozsah približne 600 strán, dátum vydania: 14. 11. 2022

Viac ako 600-stranový román Jonathana Franzena Križovatka bude prvou prekladovou beletriou, ktorú vydáme v rámci knižnej edície Denníka N, a zároveň prvým slovenským prekladom jedného z najrešpektovanejších súčasných amerických spisovateľov.

Romány Jonathana Franzena oceňujú čitatelia aj kritici, pretože sú mnohovrstevné, no ľahko stráviteľné a plné živých postáv, ku ktorým si rýchlo vytvoríte vzťah. Franzen má mimoriadny pozorovací talent a schopnosť spájať malé príbehy príslušníkov bežných amerických rodín s veľkými historickými a spoločenskými udalosťami. Podobne ako jeho predošlé romány Sloboda alebo Purity aj Križovatka je príbehom dvoch generácií Američanov strednej triedy, ktoré sa snažia nájsť si svoje miesto v prudko sa meniacom 21. storočí.

December

Obálka amerického vydania z roku 2021

Diane Macedo – The Sleep Fix

Preložila Jana Melcerová, rozsah približne 220 strán, dátum vydania: 28. 11. 2022

Ako hovorí podtitul, kniha Sleep Fix ponúka praktické, overené a prekvapujúce riešenia pre nespavosť, chrápanie, prácu na zmeny a ďalšie problémy so spánkom. Približne 30 % populácie má problém s nespavosťou a mnohí ďalší trpia inými poruchami spánku. Autorka knihy Diane Macedo je bývalá insomnička, zamestnaná matka, ktorá bola ako reportérka a moderátorka nútená veľmi skoro vstávať a pracovať aj v noci, a teda rozumie, aké utrpenie a psychosomatické problémy nespavosť prináša. Vyspovedala preto mnohých vedcov a odborníkov, aby zistila, čo nám skutočne bráni spať a ako to vyriešiť. Ako porozumieť biológii spánku, ako odlepiť mýty o spánku od faktov, prečo skúsiť kontraintuitívne spôsoby a ako nastaviť na spánok svoju myseľ.

 

Obálka amerického vydania z roku 2008

Junot Díaz – The Brief Wondrous Life of Oscar Wao

Preložil Milan Kopecký, rozsah približne 300 strán, dátum vydania: 24. 11. 2022

Junot Díaz, americký autor pôvodom z Dominikánskej republiky, dostal za svoj román množstvo významných cien vrátane Pulitzerovej ceny, no k nám sa dostáva v preklade Milana Kopeckého po takmer 15 rokoch od vydania. Hlavnou postavou románu je Oskar, milý chlapec s nadváhou, ktorý sníva o tom,  že sa stane dominikánskym Tolkienom a že vďaka tomu konečne nájde lásku. Nie je to však len v jeho rukách, pretože jeho rodinu už po niekoľko generácií prenasleduje prastará kliatba, ktorá rodinu sužuje rôznymi pohromami, smolou a hlavne nešťastnými láskami. Oskar ešte len sníva o prvom bozku a zdá sa, že je ďalšou obeťou rodinnej kliatby. Rozhodne sa však, že s fuku skoncuje – v mene lásky predsa treba riskovať.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Knihy

Kultúra

Teraz najčítanejšie