Denník N

Čo vedeli Američania pred vojnou: očakávali ruský útok, zo Zelenského mali obavy

Foto - president.gov.ua
Foto – president.gov.ua

Bolo slnečné októbrové ráno a americký prezident Joe Biden sedel vo svojom kresle v Bielom dome. „Naozaj si myslíte, že Putin zaútočí?“ opýtal sa svojich poradcov.

„Áno, tentoraz áno,“ odpovedali mu.

Podrobnosti z tohto stretnutia z minulej jesene, na ktorom sa zúčastnili aj viceprezidentka, minister zahraničných vecí či šéf CIA, zverejnil Washington Post. Novinári z amerického denníka sa rozprávali s desiatkami predstaviteľov Spojených štátov, Ukrajiny, Európskej únie a NATO.

Výsledkom je rozsiahly text, ktorý zachytáva, ako sa Američania dozvedeli o plánoch Vladimira Putina na rozsiahlu inváziu, no prakticky nikto im neveril. Niektoré európske krajiny ešte pár dní pred rozpútaním vojny dúfali, že sa nič nestane.

Článok zároveň opisuje veľké dilemy a frustrácie predstaviteľov z Kyjiva aj z Washingtonu.

Američania mali zo Zelenského zlý pocit

Informácia, že Spojené štáty očakávali ruskú inváziu na Ukrajinu už mesiace pred jej spustením, nie je nová. Zákulisné informácie od ľudí z vlády sa objavili vo viacerých amerických médiách už vo februári, ešte žiadny text však nebol taký detailný ako ten z tohto týždňa od Washington Post.

Vďaka týmto novinám sme sa napríklad dozvedeli aj to, ako Američania o svojich informáciách prvýkrát povedali ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému. Stalo sa to na mieste, kde by to zrejme väčšina ľudí neočakávala, a to

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Joe Biden

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie